News Flash:

Expert pirotehnician: "Dupa viteza de propagare, este posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile"

3 Noiembrie 2015
485 Vizualizari | 0 Comentarii
colectiv4
Un cunoscut expert pirotehnician din Arad, Lucian Cebuc, apreciaza ca in cazul incendiului din Clubul Colectiv este posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile si de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida, mai ales ca buretele nu era ignifugat.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX pentru a explica tehnic in ce conditii un incendiu se poate propaga atat de rapid ca in cazul celui din clubul Colectiv, expertul pirotehnician Lucian Cebuc, cunoscut in Arad pentru organizarea jocurilor de artificii la evenimente publice, afirma ca prezenta materialelor inflamabile ar fi una dintre cauzele principale.
Potrivit lui Cebuc, in spatii inchise se folosesc artificii speciale, numite "reci", pentru ca "incandescenta lor este de durata foarte scurta si, in mod normal, prin contactul cu mana, ele nu produc senzatia de arsura, dar pot gauri orice material usor inflamabil".
"In cazul de la Bucuresti, cred ca jerbele folosite au fost prea aproape de peretele pe care se afla materialul din burete si incandescentele. Fiind in raza minora a jerbei pentru cele 15-20 de secunde cat a durat jerba, s-a produs aprinderea buretelui care nu era ignifugat, asta e sigur. Altfel, bineinteles, nu s-ar fi aprins, deoarece materialul de ignifugare rezista 30 de minute la foc", a declarat expertul aradean.
Conform sursei citate, "e posibil ca buretele sa fi avut urme de materiale inflamabile, de aceea viteza de propagare a fost asa de rapida".
Pirotehnicianul aradean a precizat ca aceste opinii vin in contexul in care nu a avut acces la probe de la fata locului.
O echipa de chimisti de la Univeristatea Politehnica a analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau captusiti stalpii si tavanul din Colectiv, depisand un gaz extrem de toxic - monoxid de carbon, acid cinahidric, acid clorhidirc, mono si dioxid de azot, precum si solventi toxici, toluen si xilen, care sunt substante inflamabile.
Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica, a spus ca in gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv erau si doi solventi foarte toxici - toluen si xilen -, substante infamabile, cu care este posibil sa fi fost spalat buretele cu care erau captusiti stalpii si tavanul din local.
”Despre cei doi solventi putem spune ca fie a fost spalat cu ei buretele, fie ca este rezultatul in urma arderii. Este un amestec foarte toxic in sine, de aceea au murit foarte multi . Au fost unele persoane care au iesit afara din club, se simteau bine, au intrat in club sa ajute alti oamni, dar nu s-au mai intors. Pentru ca s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, asa cum am spus, blocheaza hemoglobina si mori fara simptome, pe loc", a afirmat Andronescu.
Reprezentantul firmei care a facut antifonarea in clubul Colectiv spunea ca patronii localului au refuzat sa cumpere material ignifug pentru ca era ”prea scump”, el sustinand ca o astfel de lucrare se face in mod normal ”pe baza unui proiect intocmit de pompieri, de arhitect”, care insa nu a existat.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028046 (s)