News Flash:

Cum sa mananci cartofii astfel incat sa nu te imbolnavesti

11 August 2015
458 Vizualizari | 0 Comentarii
cartof prajit

Persoanele care consuma carne rosie ar putea sa-si reduca riscul de a se imbolnavi de cancer colorectal, daca mananca alimente bogate in amidonrezistent, precum bananale sau cartofii fierti sau copti reci, sugereaza un studiu de mica amploare, realizat in Australia, citat de New Scientist. Potrivit oamenilor de stiinta acest tip de carbohidrat, numit amidon rezistent, stimuleaza generarea unor substante care atenueaza schimbarile genetice care preced aparitia teribilei afectiuni. Intr-un prim studiu, de mica amploare, specialistii de la Flinders UniversityAdelaide, Australia, au cercetat acest efect pe 23 de voluntari, potrivit adevarul.ro.



Subiectii au trebui sa manance, timp de 4 saptamani, cantitati mari de carne rosie, dupa care cercetatorii au prelevat celule din intestin. In urma analizelor facute, acestia au observat o crestere a numarului de molecule de microARN - lanturi scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 si miR21. Aceasta crestere este asociata cu supravietuirea si proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal, respectiv cu sanse mai mici de vindecare pentru cei care sufera de acest tip de cancer. Ulteorior, voluntarii au avut, timp de inca o luna, aceleiasi alimentatii bogata in carne rosie, la care insa a fost adaugat si amidon rezistent.



In cadrul experimentului, amidonul a fost administrat sub forma unei bauturi, dar el se gaseste in mod natural in mai multe alimente, cum ar fi, de exemplu, bananele si cartofii fierti sau copti care au fost lasati sa se raceasca.  Si de aceasta data cercetatorii au analizat celulele din intestinul participantilor la studiu, constatand ca nivelul de miR17-92 scazuse pana aproape de nivelul inregistra inainte de introducerea dietei bogate in carne rosie. Totodata, nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21. Cercetatori spun ca aceste rezultate arata ca amidonul rezistent are efecte complexe si ca intentioneaza sa le studieze mai detaliat in continuare. Specialistii atrag atentia ca amidonul rezistent nu poate compensa orice efecte nocive pe care le-ar avea carnea rosie.



"Carnea rosie trebuie sa fie consumata doar in cantitati mici, iar alimentele care contin fibre sau amidon rezistent trebuie sa constituie o parte importanta a dietei”, recomanda John Cummings, un gastroenterolog de la Dundee University, din Marea Britanie.

 



carne rosie cancer colorectal amidon carbohidrat flinders university
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0930 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012926 (s)