News Flash:

Pelerinaj impresionant la hramul Catedralei Mitropolitane a Banatului

16 Septembrie 2016
1109 Vizualizari | 0 Comentarii
hramul Catedralei Mitropolitane a Banatului
Mii de pelerini au sosit mai devreme cu doua zile la Catedrala Mitropolitana a Banatului care este joi in sarbatoare, praznuind al doilea hram, de Sfantul Iosif cel Nou de la Partos. 
Credinciosi din Timis si din toate colturile tarii au tinut sa participe si in acest an la marele praznic, fiind atrasi mai ales de faptul ca acum are loc dezvelirea moastelor Sfantului ocrotitor al Banatului, cunoscut a fi grabnic vindecator. 
Manifestarile dedicate acestei sarbatori au inceput cu cateva zile in urma, la Manastirea Partos din judetul Timis, unde s-a retras in ultimii ani de viata sfantul Banatului, iar miercuri a avut loc o procesiune cu sfintele moaste pe Muntele Mic, in judetul Caras-Severin, unde s-au adunat mii de credinciosi la crucea inaltata in memoria eroilor Primului Razboi Mondial. 
'Si eu am avut un unchi, Teodor, care a plecat in acel razboi si nu s-a mai intors niciodata. De aceea m-am rugat cu mai mare ravna pentru eroii neamului nostru', a spus IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului. 
Acesta a condus, miercuri seara, procesiunea de inconjurare a Catedralei din Timisoara cu sfintele moaste, dupa care mormantul cu inmiresmatele moaste a fost expus pe soleea lacasului de rugaciune, prin fata caruia credinciosii pot trece sa se inchine, cu credinta ca se vor vindeca de boli. La miezul noptii s-a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca, iar priveghiul a continuat toata noaptea, cu cantari de slava inaltate Sfantului Iosif, ocrotitorul Banatului. 
Joi dimineata, un sobor de preoti a oficiat si taina sfantului maslu, urmat de randuiala utreniei si a liturghiei. 
Sfantul Iosif cel Nou de la Partos s-a nascut in 1568 in Dalmatia si a ajuns mitropolit al Banatului la varsta de 80 de ani, dupa moartea intaistatatorului de la Timisoara. 
El a devenit un simbol al crestinismului banatean dupa ce, prin rugaciuni fierbinti, a reusit sa opreasca un incendiu care a mistuit partea de apus a Timisoarei. Dupa rugaciuni puternice ale mitropolitului, Dumnezeu a trimis o ploaie mare peste oras, focul s-a stins, iar urbea a scapat de prapad. La iesirea din chilia sa, mitropolitul Iosif avea pe palme incrustat semnul Sfintei Cruci, asemeni unei arsuri cu fierul inrosit. 
Iosif de la Partos este cunoscut pentru vindecarile miraculoase pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice. In momentul in care a murit, la manastirea de la Partos clopotele bisericilor au inceput sa bata singure, crestinii fiind instiintati, astfel, ca mitropolitul Iosif a fost cu adevarat un sfant. 
El a fost canonizat in urma cu doar 60 de ani, iar cand moastele i-au fost aduse de la Partos la Catedrala din Timisoara, pe drum, cei care li s-au inchinat s-au vindecat. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1354 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005652 (s)