News Flash:

Expertii FMI si CE, la Guvern pentru o prima discutie cu Ponta despre bugetul pe anul viitor

2 Decembrie 2014
1101 Vizualizari | 0 Comentarii
Expertii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai Comisiei Europene (CE) au venit la Palatul Victoria, pentru o prima discutie cu premierul Victor Ponta despre proiectia bugetara pe anul viitor.
Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.
Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015.
Potrivit mai multor surse, simularile realizate in acest moment la Ministerul Finantelor Publice vizeaza reducerea cheltuielilor prin taieri de la aproape toate ministerele, fiind greu de crezut ca expertii FMI si CE ar accepta o proiectie de majorare a veniturilor dincolo de ajustarea liniara cu estimarea de crestere economica nominala.
Atat Consiliul Fiscal, cat si experti din Ministerul Finantelor estimeaza ca este nevoie de o ajustare de cel putin 15 milliarde lei, iar daca se elimina cheltuielile de aparare si co-finantare este vorba de o gaura de acoperit de minim 10 miliarde lei.
Premierul Victor Ponta a solicitat Ministerului Finantelor sa faca simulari in special pe reducerea cheltuielilor, pentru a putea respecta promisiunea din campania electorala ca taxele si impozitele nu vor fi majorate in 2015.
Anterior campaniei elctorale, Finantele analizau o serie de masuri privind majorarea unor impozite care sa ajute la echilibrarea bugetului de anul viitor pe partea de venituri.
In urma cu doua saptamani, MEDIAFAX a publicat un document care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget, in care se precizeaza ca una dintre acestea ar fi cresterea impozitelor locale pe terenuri si imobile cu 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016.
De asemenea, documentul mentiona posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (trei cote progresive, de 15%, 25% si 35%).
Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei.
MEDIAFAX.ro
 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1569 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006875 (s)