News Flash:

CRISTOIU: Gogol despre arestarile din ultimul timp

30 Septembrie 2016
1207 Vizualizari | 0 Comentarii
cristoiu
"Vasile Blaga, copresedinte PNL, si, de facto, presedinte al PNL, varianta marita, a fost miercuri pus sub acuzare pentru luare de mita.

Si-a dat demisia din toate functiile detinute in partid si a anuntat ca nu va mai candida la parlamentare.

Ministrul de Interne Petre Toba, unul dintre favoritii SRI, si-a dat demisia dupa ce-a fost acuzat de DNA c-a favorizat infractorul prin refuzul de a desecretiza documente pe care CSAT le-a stampilat drept secrete. Fiica fostului presedinte Traian Basescu a fost pusa sub acuzare. Sefa DNA, Codruta Kovesi e tinta unui autodenunt al lui Sebastian Ghita.

Asistam, practic, la o rafuiala intre institutii, intre gasti si persoane. Ce se intimpla?

In 2006, cu 10 ani in urma, in volumul De la Dosarele Legiunii la Dosarele Securitatii am publicat eseul Gogol despre arestarile din ultimul timp.

Mecanismul arestarilor de acum 10 ani e cel din prezent:

De citiva ani, asistam la un fenomen. Din cind in cind, cite un afacerist e arestat. Uneori, e vorba de mai multi. Ilegalitatile erau de mult stiute. Asupra unora dintre ele presa a scris pina s-a subtiat hirtia de format A4, cea pe care aproape toti jurnalistii isi redacteaza articolele. Cu toate acestea, ani intregi respectivul sau respectivii n-au fost deranjati. Lasati in pace de Politie si Procuratura, ei si-au vazut mai departe de invirteli si de dezbateri deloc filozofice, impreuna cu dame disponibile. La multe dintre sindrofiile lor au fost reperate si profilurile unor puternici ai zilei, incintati ca pot bea whisky fara alt efort decit acela de a invoca nevoia de incurajare a capitalului autohton.

Cum ajungi sef la vama

Cum de-au inceput sa curga suvoi arestarile de-abia la un moment dat? Si-au dat seama Politia si Procuratura ca au ramas in urma cu planul la descinderi si viriti la zdup? Raspunsul ni-l da un confrate in ale condeiului. Se numeste Nikolai Vasilievici Gogol si a scris, printre altele, una dintre cele mai mari carti ale literaturii universale: Suflete moarte. Desi romanul se petrece nu in Romania postdecembrista, ci in Rusia tarului Nikolai I, totusi, multe intimplari par a fi decupate din viata noastra de azi. Printre ele se numara si una care da, intr-un fel, raspunsul la intrebarile stirnite de arestarile din ultimii ani. Personajul principal al romanului, Cicikov, e un cetatean care pune la cale tot felul de matrapazlicuri menite a-l imbogati peste noapte. Unul dintre acestea are loc in perioada cind Cicikov ajunge un fel de sef mare la vama. Pentru a fi blagoslovit cu asemenea pleasca, eroul nostru s-a straduit, ca vames simplu, sa i se duca faima de functionar incoruptibil: „Pina si sefii se lamurisera ca e drac nu om; descoperea contrabanda in roti, in oisti, in urechile cailor si mai stiu si eu in ce locuri, acolo unde nici chiar autorului nu i-ar fi dat in gind sa se uite si unde numai slujbasilor vamali li se ingaduie sa-si bage nasul.”

Intransigenta legendara e, insa, o smecherie. Omul realizase ca, pentru a da tunul, trebuia sa fie sef. Si, intr- adevar, ajunge mai mare peste vamesi. Simtindu-si venita vremea, Cicikov intra in contact cu o puternica retea de contrabandisti, si, impreuna cu un subordonat, dau lovitura. Contrabandistii sint lasati sa treaca peste granita dantelarie de milioane de ruble, ascunsa sub blana falsa a unor turme de berbeci. Din afacere, Cicikov si complicele sau se aleg cu citeva sute de mii de ruble. Afacerea ar fi mers mai departe, daca, vorba lui Gogol, nu-si baga dracul coada:

„Necuratul ii zapaci pe amindoi slujbasii, intr- atit, incit ei se certara dintr-un nimic, ca niste turbati, in toiul unei discutii aprinse, fiind foarte chelchelit, Cicikov facu pe slujbasul celalalt «baiat de popa», iar acesta, cu toate ca era chiar fecior de popa, nu se stie de ce s-a suparat peste masura si a raspuns pe loc foarte furios: «Minti, eu nu sint baiat de popa, sint consilier de stat! Tu esti baiat de popa». Ca sa-i atite si mai tare necazul, adauga: «Ca sa stii cum sta chestia!». Cu toate ca, intorcind asupra lui Cici-kov epitetul pe care-l primise de la el, si, cu toate ca vorbele «ca sa stii cum sta chestia» pareau sa fie destul de tare, totusi, nemultumit cu atit, el mai facu impotriva lui Cicikov si un denunt secret (…). Legaturile ascunse cu contrabandistii iesira la iveala. Consilierul de stat, care-si taiase singur craca de sub el, isi duse si tovarasul de ripa. Slujbasii au fost dati in judecata, li s-a sechestrat si confiscat tot ce avea.”

Dracu’ stie din ce s-au luat

Cam asa ceva s-a intimplat si cu eroii arestarilor din ultimul timp. Sigur e ca nici unul dintre ei n-a actionat de unul singur. Sigur e ca au avut protectie in Politie, in Justitie, ba chiar si in sferele inalte. Si ca la un moment dat au ajuns sa se certe. Vorba lui Gogol: dracu’ stie din ce s-au luat! Sigur e ca s-au denuntat unul pe altul. Sigur e ca multi dintre ei au fost arestati, pentru ca si-au deranjat inaltii protectori. Falinduse ca-i au la mina cu casete video si audio. Amenintind ca, la o adica, le dau drumul in lume. Sau, mai stii, poate ca pur si simplu, la un bairam, unul dintre ei, pierzindu-si mintile, s-a apucat sa-l contrazica pe protector intr-o chestiune cum ar fi, de exemplu, daca Galbena de Odobesti e mai buna decit Grasa de Cotnari. Protectorul pleda pentru Grasa. Pe escroc nu stiu ce l-a apucat, dar a tinut- o mortis cu Galbena. Seful, si el bine aranjat, s-a suparat rau de tot. Lasa ca ti-o fac eu! i-a zis. Si a doua zi escrocul a fost arestat. Din toate acestea se poate insa observa ca intre intimplarea din Gogol si cele din ziua de azi e o diferenta. In Suflete moarte, amindoi complicii o patesc. In Romania noastra, o sfecleste numai cel mic.", incheie postarea jurnalistul Ion Cristoiu. 

demisia petre toba codruta kovesi sebastian ghita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005997 (s)