News Flash:

Creierul poate fi afectat de sedentarism si munca la birou

19 August 2018
1114 Vizualizari | 0 Comentarii
sedentarism

In multe situatii de viata in care trebuie sa ne folosim puterea creierului tindem sa facem acest lucru stand jos: la scoala, la locul de munca, dam examene asezati sau ne concentram chiar si in timpul liber tot pe scaun sau in fotoliu, fie ca citim o revista, fie ca rezolvam cuvinte incrucisate. Recent, insa, a fost studiata din ce in ce mai des activitatea creierului in astfel de situatii, modul in care pozitia „asezat" ne influenteaza activitatea cerebrala si daca aceasta are sau nu un impact negativ asupra sanatatii creierului.

Creierul este un organ care functioneaza mult pe baza de glucoza, cantareste aproximativ 2% din masa corpului nostru, dar este responsabil pentru 20% din programul nostru de odihna zilnica. Daca rezerva de energie acumulata astfel este diminuata, aceasta lacuna ar putea chiar sa ne distruga celulele cerebrale. Asadar, alimentarea terminatiilor nervoase cu glucoza ar putea avea mari implicatii in ceea ce priveste sanatatea creierului. 

Expunerea creierului atat la niveluri ridicate ale glucozei, cat si la niveluri scazute creste riscul de a dezvolta dementa, iar acelasi lucru se intampla si in cazul variatiei acestei substante care, daca persista, poate fi asociata cu scaderea functiei cognitive. Asadar, controlul strict al glucozei este esential pentru sanatatea creierului. 

Problema intervine atunci cand stam asezati prea mult timp  

Prea mult timp petrecut in pozitie de sezut poate creste riscul de moarte prematura. Astfel, se estimeaza ca 60-75 de minute pe zi de activitate fizica intensa sunt absolut necesare pentru a diminua riscul de moarte prematura crescut dat de cele peste opt ore pe zi pe care le petrecem stand jos. Asta inseamna totusi exercitiu fizic sporit, dublu fata de media recomandata in general adultilor, ceea ce se traduce in faptul ca oamenii care au un loc la munca la care trebuie sa stea mereu jos ar trebui sa adopte o altfel de strategie de viata. 

Mai multe studii au demonstrat ca reducerea si inlocuirea statului la birou cu plimbari usoare imbunatateste controlul glucozei dupa consumul de mancare, lucru care poate fi explicat prin felul in care muschii pusi in miscare pot consuma glucoza din organism, in asa fel incat este tinuta sub control, scrie weforum.com.  

Timpul petrecut la birou si functionarea creierului

Studiile care investigheaza efectele statului asezat asupra creierului au oferit rezultate contradictorii, nereusind in totalitate sa probeze ideea ca o zi petrecuta stand pe scaun poate avea efecte simetrice asupra sarcinilor legate de memorie, comparativ cu cele in care activitatea de birou este intrerupta de episoade regulate de activitate. 

Ce putem face? 

Pentru oamenii de stiinta, felul in care statul pe scaun ar putea afecta functiile cerebrale ridica o provocare in materie de cercetare. Pe baza dovezilor disponibile, este destul de probabil ca reducerea timpului petrecut la birou sa influenteze incetinirea declinlui cognitiv, mai degraba decat sa imbunatateasca direct aceasta functie. 

Astfel, acestia recomanda mici schimbari in ritualul zilnic: o mica plimbare dupa pranz, spalarea vaselor dupa cina, dar si deplasarea pe jos la si de la locul de munca, pe cat posibil.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1220 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005261 (s)