News Flash:

Care este temperatura potrivita pentru copt prajituri?

12 Octombrie 2017
1125 Vizualizari | 0 Comentarii
copt
Cuptorul este probabil cel mai important aparat din bucatarie. Tipul de cuptor detinut poate face diferenta intre gatitul placut, simplu si fara stres si gatitul dificil, cu multi nervi si frustrari.
Pentru ca tehnologia a avansat foarte mult tipul de cuptor nu mai conteaza atat de mult, insa totusi exista destule diferente intre cuptoarele pe gaz si cele electrice.
Astfel, daca va ganditi sa achizitionati un cuptor si nu v-ati decis intre cele doua tipuri speram ca acest articol sa va ajute sa alegeti cuptorul potrivit.
Cuptoarele electrice sunt populare din mai multe motive. Primul ar fi ca acestea se incalzesc destul de repede. De asemenea, cuptoarele electrice sunt multifunctionale, ceea ce inseamna ca puteti gati foarte multe tipuri de mancare. In general au doua rezistente (una sus si una jos), grill si ventilator.
Dar sa revenim la subiectul nostru …
Raspunsul sta in mai multi factori decat ingredientele pe care le combini in bol si vine mai mult din chimie decat din testele facute de bucatari de-a lungul timpului. Tragedia apare cand iti dai seama ca reteta nu specifica nici o temperatura, ci doar un simplu pas se coace la foc mic, care te baga in panica. Cum stii la ce temperatura sa coci minunatiile fara sa le arzi sau sa le lasi la stadiul de aluat crud?
Secretul … mult zahar
Uita-te in bolul cu ingrediente! Cat zahar ai pus? Cu cat e mai mult, cu atat dai focul mai mic/ setezi temperatura mai jos. Iar explicatia sta in faptul ca acea culoare auriu-rumenita a oricarui blat, biscuite sau prajitura vine din procesul de caramelizare a zaharului. In esenta vrei ca tot produsul sa se coaca uniform, inainte ca suprafata sa se arda. Si mai practic: prajiturile si blaturile de tort merg de la 160C la 180C, iar painile care au un continut mai mic de zaharuri pot fi coapte si la 200C.
Un sir de reactii
Pentru ca m-am obisnuit cu retete complete, mor de ciuda cand dau peste una in care scrie ca totul trebuie copt la foc mediu pana cand se rumeneste la suprafata. De parca … cineva va sta pe un scaunel in fata cuptorului si va urmari prajitura aia minut cu minut. In timp, mi-am facut un fel un sistem de analiza care ma lamureste (in mare) cam de la ce temperatura pot sa pornesc si cat pot scapa cuptorul din ochi fara sa risc sa ard frumusetea de blat.
Daca prajitura are un continut mai mare de proteine (adica oua) trebuie sa nu se coaca prea mult pentru ca blatul va deveni prea dens.
Daca are mai mult zahar, ai grija sa nu se arda prea repede.
Daca coci blatul in forme rotunde si inalte, poti sa fii sigur ca va avea nevoie de mai mult timp decat unul intins in tava mare de la cuptor.
Pe langa asta, fiecare ingredient in parte incepe sa reactioneze de la o anumita temperatura. De exemplu, agentii de crestere – praf de copt sau bicarbonat – actioneaza si la temperatura camerei, dar au nevoie si de plus 70 de grade Celsius.
De la 60C in sus, oul sau proteine incep sa se coaguleze, la peste 90C amidonul reactioneza si in contact cu un lichid fierbinte isi joaca rolul, la temperaturi mai mari de 70C apa incepe sa se evapore formand aburi care ajuta la cresterea aluatului, iar de la 140C in sus incepe caramelizarea zaharului. Toate aceste procese au un rol important in prajitura pe care o vei scoate la final in cuptor, iar succesiunea lor trebuie sa se produca rapid pentru cele mai bune rezultate.
De retinut !
Preincalzeste cuptorul … pare o indicatie stupida si inutila la inceput de reteta. Nu te preface ca nu o vezi. Daca nu ai cuptorul preincalzit la temperatura indicata, in momentul in care pui prajitura inauntru ingredientele ei nu vor reactiona in timpul necesar.
Temperatura potrivita
Nimic nu e batut in cuie in bucatarie, dar cu temperatura ar fi bine sa respecti niste grafice general valabile. Se potrivesc in mare pentru orice din categoria “produse coapte”.
– Paini si alte aluaturi dospite – 200C-210C sau chiar mai mult pentru ca painea sa creasca frumos si mult inainte ca glutenul din aluat sa se stabilizeze. Un cozonac, insa, pentru ca are un continut mai mare de zahar se va coace mai bine la 180-190C.
– Foietaje si aluaturi de patiserie – 190C-200C, e temperatura potrivita pentru ca vaporii fierbinti formati prin evaporarea apei sa ridice frumos foietajul inainte ca foile sa se usuce.
– Briose, muffins, blaturi de tort, brownies, aluat de tarta – in general… 180C
– Biscuiti simpli sau biscuiti cu fructe confiate, bucatele de ciocolata – in jur de 190C, dar in functie de cantitatea de grasimi un aluat de biscuiti poate sa fie copt si la mai putine grade.
7 trucuri mici ca sa faci economii mai mari la cumparaturi
Ai grija la “promotia in bucla”
Evita ofertele de tipul “cumpara un produs si primesti unul in plus”, acestea fiind menite sa te incurajeze la achizitionarea unei cantitati mai mari de marfa decat in mod obisnuit. Daca vei cheltui mai mult decat intentionezi, nu faci nici o economie.
Aranjarea produselor, strategiile agentilor comerciali, valurile de reduceri din magazine sunt cateva exemple de factori care ne pot influenta pana si cele mai elementare impulsuri de a consuma.
Toata lumea incearca sa taie din cheltuielile inutile si economiseasca. Insa nimeni nu se uita acolo unde facem cea mai mare risipa: la alimente. Cumparam cosuri pline si jumatate ajung la gunoi. Ca sa schimbi balanta, invata sa economisesti din bucatarie.
7 trucuri mici ca sa faci economii mai mari la cumparaturi
Romanii cheltuie 41% din bugetul lunar numai pe mancare si bauturi. E mult in comparatie cu alte tari europene, spune un studiu recent facut de GfK. E mult si daca te gandesti ca din ce castigi aproape jumatate inseamna mesele zilnice.
Nimeni nu spune ca trebuie sa renunti la mancare, dar putina cumparate nu strica nimanui. Incepe cu ceea ce poti sa pui deoparte daca esti mai eficient atunci cand cumperi alimente. Efortul e minim, dar economiile se vad imediat.
1. Organizeaza-ti mai bine frigiderul si camara
Cand in ele este haos vei reusi cu greu sa afli ce iti lipseste cu adevarat din bucatarie. In plus, ceea ce nu e mereu la vedere risca sa se strice sau sa expire. E bine sa pui resturile de la cina sau alte mancaruri in vase separate si transparente si intotdeauna arunca un ochi in frigider inainte sa iti scrii lista de cumparaturi.
2. Planifica mesele in avans
Nu pleca la cumparaturi fara sa stii de acasa planul. Vei avea tendinta sa cumperi mai mult decat iti trebuie sau ingredinente de care nu ai nevoie chiar acum.
3. Nu mai arunca painea tare
Intotdeauna raman colturi de paine pe care toata lumea le ocoleste sau, cateodata, o paine intreaga de care ai uitat cateva zile intr-un sertar. Din ele poti face preparate delicioase din bucatarie: de la crutoane, pana la pesmet.
4. Nu mai arunca fructele prea coapte sau nearatoase
Dupa ce ai platit pe ele bani grei e pacat sa le dai deoparte la primul semn ca nu mai arata apetisant. Din banane prea coapte, piersici prea moi sau mere stafidite poti face prajituri, smoothie-uri sau sucuri.
5. Cotroleaza portiile
Uneori mancam cu ochii inainte sa punem prima bucata de mancare in gura si de fiecare data suntem tentati sa facem multe feluri de mancare apetisante. Rezultatul? Ramai cu resturi de care nimeni nu se mai atinge a doua zi. Nu cumpara ingrediente si nu gati mai mult decat stii ca tu sau familia ta va manca la o masa.
6. Transforma resturile in noi feluri de mancare
Daca ramai totusi cu multa mancare de la alte mese nu o arunca. Reinventeaza-o in retete noi
7. Citeste etichetele cu atentie
Nu numai pe cele de pe ambalajul alimentelor, ci si eticheta de pe raft. Un truc al comerciantilor este sa afiseze pretul pe bucata si … foarte mic pretul pe kilogram. Daca te uti atent la cel din urma, vei vedea ca, de multe ori, bucata de cascaval care ti se parea ieftina e mult mai scumpa si mai mica, in realitate, decat alt sortiment asezat langa ea.
 

cuptorul bucatarie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :3.0304 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007504 (s)