News Flash:

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati la urne. Romanii pot vota pana la ora 21.00

2 Noiembrie 2014
1105 Vizualizari | 0 Comentarii
Sectiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis, duminica, la ora 07.00. Potrivit MAI, oate sectiile au fost deschise la timp. Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la urne pentru alegerea presedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidati inscrisi in cursa. Mediafax.ro va prezinta LIVE TEXT tot ce trebuie sa stiti despre scrutinul prezidential.
UPDATE 10:50 - Daciana Sarbu, dupa vot: Sa ne ajute Dumnezeu sa scapam de ura si dezbinare
Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu a votat, duminica, alaturi de sotul sau, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, ea spunand, dupa vot: "Sa ne ajute Dumnezeu sa urmeze o perioada de liniste si intelegere, sa scapam de ura si dezbinare".
UPDATE 10:43 - Oprescu: Am votat pentru o Romanie sanatoasa, stabila si pentru increderea in tinerete
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a exercitat, duminica, dreptul de vot alaturi de presedintele PSD, premierul Victor Ponta, si de sotia acestuia, Daciana Sarbu, edilul precizand ca a votat pentru o Romania sanatoasa si stabila si pentru increderea in tinerete.
UPDATE 10:33 - Ponta: Dupa atata razboi si distrugere e timpul sa reconstruim
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a votat, duminica, la o sectie de votare din Bucuresti, pe liste suplimentare, impreuna cu sotia sa, Daciana Sarbu, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, el precizand, dupa vot, ca dupa atata razboi si distrugere este timpul pentru reconstructie.
UPDATE 10:29 - Emil Boc a votat pentru o Romanie moderna si frumoasa
Fostul premier Emil Boc a votat, duminica dimineata, pentru "o Romanie moderna si frumoasa", el declarandu-se bucuros de prezenta mare la urne, care arata ca "romanii sunt responsabili”.
UPDATE 10:19 - Blaga: Am votat pentru o Romanie normala; indemn pe toti sa foloseasca aceasta arma puternica, votul
Presedintele PDL, Vasile Blaga, si-a exprimat optiunea electorala, la ora 10:00, impreuna cu sotia sa, la sectia de votare de la Liceul I.L.Caragiale, precizand ca a votat pentru "o Romanie normala" si ca ii indeamna pe toti romanii "sa foloseasca aceasta arma puternica, votul".
UPDATE 10:03 - Dusa a votat pentru un presedinte care sa nu promoveze dezbinarea intre profesii
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a votat, duminica, pentru un presedinte care isi doreste o Romanie puternica si stabila, care "trebuie” sa aduca nomalitatea si "sa nu mai promoveze dezbinarea intre profesii si categorii de varsta”.
UPDATE 10:00 - Iohannis, cu sotia sa la vot, a carei zi de nastere este duminica: Am votat pentru o Romanie normala
Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a votat, duminica dimineata, la Sibiu, alaturi de sotia sa, a carei zi de nastere este, el spunand ca si-a exprimat optiunea electorala pentru ”o Romania normala, pentru Romania lucrului bine facut”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Un numar de 527 de romani au implinit 18 ani duminica, in ziua primului tur al alegerilor prezidentiale, si pot vota, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Pe de alta parte, serviciile de evidenta persoanelor au eliberat, sambata, aproape 16.700 de carti de identitate, a mai spus Dajbog, care a precizat ca astfel de documente se elibereaza si duminica, pana la ora 21.00.
"Pentru a putea vota, alegatorii trebuie sa detina acte de identitate valabile. In conformitate cu Planul general de masuri aprobat de catre domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea, serviciile de evidenta a persoanelor si-au modificat programul de lucru si, inclusiv astazi (duminica), se pot obtine documente de identitate pana la ora 21.00", a spus Monica Dajbog.
Tot referitor la eliberarea cartilor de identitate, purtatorul de cuvant al MAI a spus ca angajatii serviciilor de evidenta persoanelor s-au deplasat, in ultimele saptamani, in localitatile izolate sau aflate la distante mari de sediile serviciilor. In urma a 700 astfel de actiuni, au fost eliberate peste 5.400 de acte de identitate.
"Alegatorii voteaza la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. Cetatenii care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu pot vota la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acest tur de scrutin", a reamintit oficialul MAI.
UPDATE 08:25 - MAE: La inceperea votului in Romania, cetatenii romani votau deja in 45 de sectii din strainatate
MAE precizeaza ca, la inceperea votului in Romania, la ora locala 7.00, cetatenii romani votau deja in 45 de sectii din afara tarii, iar simultan cu inceperea votului in tara s-au deschis 50 de sectii din strainatate, votul decurgand in conditii normale.
UPDATE 08:20 - MAI: Toate sectiile de votare au fost deschise la timp
Toate sectiile de votare organizate pentru turul I al alegerilor prezidentiale au fost deschise la timp, a anuntat, duminica dimineata, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
UPDATE 07:43 - Sectie de votare din Bistrita-Nasaud, ramasa fara energie electrica in urma unui accident rutier
O sectie de votare din Bistrita-Nasaud a ramas fara curent electric, cu aproximativ trei ore inainte de inceperea scrutinului, dupa ce o masina a intrat intr-un stalp de electricitate si l-a rupt, iar angajatii primariei au adus un generator, astfel ca sectia de votare a fost deschisa la ora 7.00.
UPDATE 07:32 - Presedintele unei sectii de votare din Gorj, cercetat penal dupa ce a pierdut stampila de control
Presedintele unei sectii de votare din judetul Gorj este cercetat penal pentru neglijenta in serviciu, dupa ce a pierdut stampila de control a sectiei pe care o conduce, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sectiile de vot se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.
CINE VOTEAZA
Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.
Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
Peste 200.000 de alegatori cu varsta de 18 ani sunt asteptati sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce peste 2.500 de cetateni cu drept de vot de peste 100 de ani sunt inscrisi de asemenea in listele electorale permanente, potrivit statisticilor AEP.
Astfel, la primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei sunt asteptati la urne 227.104 alegatori cu varsta de 18 ani.
Conform datelor AEP, 1.853 de alegatori au varsta de 100 de ani si 2.538 au peste 100 de ani.
Potrivit statisticilor, 5.634.774 cetateni cu drept de vot au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, iar 845.109 alegatori au peste 80 de ani.
UNDE SE VOTEAZA
Alegatorii voteaza de regula la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare in care isi desfasoara activitatea.
Alegatorii care in ziua votarii se afla in strainatate voteaza la sectiile de votare constituite pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente existente la biroul electoral al sectiei de votare, alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu, precum si alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate sunt inscrisi in listele electorale suplimentare. Pe aceleasi liste vor fi trecuti, pentru a vota, alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie.
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia din urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate: pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie, cartii de identitate si a cartii electronice de identitate, valabile in ziua votarii.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia din urmatoarele acte de identitate: pasaportul simplu, pasaportul simplu temporar, pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.
CUM VOTAM
Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.
Alegatorul prezinta actul de identitate presedintelui biroului electoral al sectiei de votare sau membrului desemnat de acesta, care verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia.
In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in lista suplimentara, dupa caz, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea "VOTAT", pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot.
Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT", buletinele de vot la care stampila cu mentiunea "VOTAT" este aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora.
Votul este valabil exprimat in cazul in care, desi stampila cu mentiunea "VOTAT" aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta, in cazul in care tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea "VOTAT", precum si in situatia in care stampila a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater. http://www.mediafax.ro/politic/alegeri-prezidentiale-2014-peste-18-milioane-de-alegatori-sunt-asteptati-la-urne-romanii-pot-vota-pana-la-ora-21-00-ce-politicieni-au-votat-pana-acum-foto-live-text-13482688#mce_temp_url#

daciana sarbu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007859 (s)