News Flash:

Ce analize se fac pentru tiroida?

4 August 2018
788 Vizualizari | 0 Comentarii
tiroida

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, in partea din fata a gatului, care produce doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Hormonii tiroidieni controleaza modul in care organismul foloseste energie, astfel ca acestia afecteaza aproape fiecare organ din corp, chiar si inima. Iata ce analize  se fac pentru tiroida!

Ce analize sunt recomandate pentru glanda tiroida?

Medicii pot recomanda unul sau mai multe teste de sange pentru a verifica functia tiroidiana. Pentru aceste teste, un specialist iti va lua sange din brat si il va trimite la un laborator pentru testare, urmand ca medicul sa interpreteze rezultatele.

Testul TSH (hormonul tireostimulant al hipofizei)

Specialistii verifica mai intai cantitatea de TSH din sange. Acesta este un hormon produs in glanda hipofiza, care ii indica tiroidei cat T4 si T3 trebuie sa produca. Un nivel ridicat de TSH indica adesea prezenta hipotiroidismulul, adica glanda tiroida nu poate produce suficienti hormoni. In consecinta, hipofiza continua sa produca si sa elibereze TSH in sangele tau. Un nivel scazut de TSH indica prezenta hipertiroidismului, ceea ce inseamna ca tiroida ta produce prea multi hormoni.

Testul T4

Un nivel ridicat de T4 in sange poate insemna ca ai hipertiroidism, iar un nivel scazut indica prezenta hipotiroidismului.

In unele cazuri, nivelurile scazute sau ridicate de T4 nu indica o problema a tiroidei. Daca esti gravida sau iei contraceptive orale, nivelul hormonilor tiroidieni va fi mai mare. Afectiunile severe sau utilizarea corticosteroizilor, medicamentele pentru tratarea astmului, artritei, afectiunilor cutanate si a altor probleme de sanatate, pot duce la scaderea nivelului de T4. Aceste conditii si medicamente modifica cantitatea de proteine din sangele tau. 

Testul T3

Daca medicul tau crede ca ai putea avea hipertiroidism, chiar daca nivelul T4 este unul normal, este posibil sa ceara un test T3 pentru a confirma diagnosticul. Uneori, nivelul de T4 este normal, iar cel de T3 este ridicat, asa ca masurarea ambilor hormoni poate fi utila in diagnosticarea hipertiroidismului.

Teste pentru masurarea anticorpilor tiroidieni

Masurarea nivelului anticorpilor tiroidieni poate ajuta la diagnosticarea unei tulburari tiroidiene autoimone, cum ar fi boala Graves, cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, si boala Hashimoto, cea mai comuna cauza a hipotiroidismului. Anticorpii tiroidieni sunt produsi in momentul in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida din greseala.

sursa: eva.ro


tiroida testul t3 anticorpilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1453 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007250 (s)