News Flash:

CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinti sarbatorim luni

22 Mai 2017
909 Vizualizari | 0 Comentarii
biserica
Sfantul Mucenic Vasilisc este pomenit in calendarul crestin ortodox la 22 mai si la 3 martie, impreuna cu Sfintii Mucenici Eutropie si Cleonic, cu care a patimit multe chinuri. Sfantul Vasilisc a ramas insa viu in temnita, dupa moartea acestora. A fost omorat mai tarziu, in urma altor chinuri pe care le-a suferit, prin taierea capului.

In ziua de 22 mai, Biserica face pomenirea Sfintilor Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).

Sinodul s-a desfasurat la Constantinopol, in perioada mai — iulie, la decizia imparatului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili ordinea si linistea in Biserica.

Tulburarea era provocata de o erezie anti-trinitara (macedonianismul), invatatura ce nega dumnezeirea, egalitatea si deofiintimea Sfantului Duh cu Tatal si cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhi prezenti la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa si Petru de Sevasta (fratii Sfantului Vasile cel Mare), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis — Constanta in Scitia Mica, Martyrius de Marcianopolis (Devna — Bulgaria).
Sfantul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost presedinte al sinodului dupa moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfarsitul lunii mai. Dupa retragerea Sfantului Grigorie de Nazianz, presedintia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenti si 36 de episcopi pnevmatomahi, adepti ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfantului Duh, pe care imparatul Teodosie si Sfantul Grigorie sperau sa-i castige pentru Ortodoxie, incercare sortita esecului.

Lucrarile sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorita importantelor decizii dogmatice formulate si recunoscute unanim de intreaga Biserica, s-au incheiat la 9 iulie 381.


Sursa: romaniatv.net

cleonic sfantul vasilisc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1325 (s) | 43 queries | Mysql time :0.015154 (s)