News Flash:

Basescu: Am promulgat legea privind reducerea CAS

19 Septembrie 2014
663 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, ca a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5 %. Traian Basescu a criticat afirmatiile facute de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, potrivit carora "nu este treaba Guvernului sa creeze locuri de munca".
Declaratiile presedintelui:
Despre legea privind reducerea CAS
- Conferinta de astazi este legata de legea de reducere a CAS-ului. Mi se pare cel mai important subiect nu numai al zilei, dar este un subiect care dupa ce va deveni realitate va avea un impact foarte mare pentru viata romanilor, incepand cu 2015.
- Am promulgat legea reducerii CAS-ului cu 5 la suta.
- Am intors legea la Parlament considerand ca, desi este buna, nu e sustenabilaa in conditiile actuale si ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaratii ale PMP ca nu e sustenabila. In rest, puterea si ACL au votat si a doua oara aceasta lege.
- Legea nu pune probleme de constitutionalitate. Nu m-as hazarda sa trimit la Curtea Constitutionala o lege din patru articole, m-as pune intr-o situatie penibila, sa imi spuna Curtea ca este constitutionala.
- Deci, am promulgat-o. Asta inseamna ca probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme sa acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales ca e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plati pensiile fara probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta inseamna un efort suplimentar de 5 miliarde de lei.
- As reaminti ca, in afara de acest deficit pe care legea il creaza, Romania mai are cateva obligatii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie sa reducem deficitul cu 0,8 - 0,9% din PIB, alte 5 miliarde. In 2015 trebuie sa avem o crestere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 miliarde.
- In sfarsit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finantarile nerambursabile de la UE.
Aici se mai intampla doua lucruri: suprapunerea a doua programe, 2007 - 2014 si 2014 - 2020, ceea ce inseamna ca trebuie cofinantate doua programe.
- In cazul in care acordul cu FMI continua, el se termina in mai 2015, deci trebuie sa crestem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.
- Din experienta, afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei inseamna 3,2 miliarde de euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun ca pana la finele anului Guvernul are cateva solutii. Una, foarte probabila, anularea reducerii CAS imediat dupa alegerile prezidentiale. A doua, cresterea taxelor. Nu exista solutie, nu exista alternativa la aceste doua masuri.
- Daca ai fantezie, iti poti imagina o revenire partiala, deci revenirea la o crestere de 3% la CAS si introducerea de cateva taxe.
Despre declaratia Irinei Petrescu privind obligatia Guvernului de a crea locuri de munca
 - Mai sunt solutii. Sigur, ele contravin flagrant cu minciunile guvernului. Prima minciuna, care arata incompetenta profunda a acestui Guvern, e legata de faptul ca nu e treaba Guvernului sa creeze locuri de munca, citez din ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, care este sustinuta de premierul Victor Ponta.
- Vreau sa le spun ca, mai ales in situatii dificile, cand economia nu e in crestere naturala, singura solutie e interventia statului pentru crearea de locuri de munca, si asta nu spun pentru ca as fi citit din carti, sunt discutiile din Consiliul European si totii sefii de stat si guvern cauta solutii pentru a interveni in vederea crearii de locuri de munca si a reducerii somajului.
- Nu suntem nici in 2007, nici in primele trei trimestre din 2008, cand crestea economia si nu stiam de ce, bancile aruncau banii pe toate drumurile, credite cu buletinul.
 - Interventia guvernamentala e obligatorie, iar afirmatia ca nu e treaba Guvernului arata ca Guvernul nu intelege ce are de facut.
Afirmatia vine pe fondul realitatii ca investitiile straine au crescut cu 13,8% si asta arata ca avem un Guvern profund incompetent.
Incompetenta e cu atat mai grava cand resursele le ai pe masa.
sursa: MEDIAFAX.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 34 queries | Mysql time :0.042040 (s)