News Flash:

ATENTIE! Durerile de cap pot ascunde afectiuni grave

22 Septembrie 2015
1296 Vizualizari | 0 Comentarii
durere
durere de cap ce nu trece cu un tratament la o zi de la debut poate fi cauza unei afectiuni mai grave, de genul tumorilor cerebrale, benigne sau maligne,hiper sau hipotensiune. In acest caz, e indicat sa mergeti la medic pentru depistarea precoce a cauzei.

“Daca durerea nu poate fi tratata doar cu paracetamol sau aspirina inseamna ca necesita o abordare complexa (consult la neurologie, psihiatrie, neurochirurgie) si o serie de investigatii specifice: radiografie cranio-cerebrala, radiografii de coloana cer vicala, CT sau RMN”, explica Andreea Zaharia, medic de familie.

Stresul, una dintre cauze

“Durerea de cap cea mai frecventa este vasomotorie si e cauzata de stres. Poate fi episodica sau cronica”, explica Zaharia. In cazul durerilor episodice, simptomele se manifesta mai putin de 15 zile intr-o luna. De regula, durerile debuteaza treptat, apar la mijlocul zilei si se pot manifesta de la 30 de minute pana la cateva zile, afectand fruntea, tamplele, crestetul capului si partile sale laterale.

Durerea de cap cronica dureaza peste 15 zile pe luna. Simptome asociate: oboseala cronica, starea de iritabilitate, nervozitate, anxietate, insomnie, dureri de cap la trezire, tulburari de concentrare, sensibilitate la zgomot si lumina, dureri musculare generalizate si, uneori, stari de voma.

“Printre cauzele cele mai frecvente ale acestei stari se numara surmenajul intelectual sau fizic, nerespectarea ritmului somn-veghe, stari de foame. Se adauga situatiile conflictuale, schimbarile meteorologice, intoxicatiile cronice, alcoolismul, tutunul, abuzul de cafea”, adauga dr. Zaharia.

Migrena, mai ales la femei

Migrena e o durere de cap intensa, cu o durata de 4 pana la 72 de ore, care se repeta. Apare mai ales la femeile cu nevroze, afectiuni hepatice, gastrice, tulburari hormonale, patologii biliare sau in parazitoze intestinale. “Migrena apare adesea unilateral in regiunea frontala sau la tample si se extinde treptat”, explica medicul. Simptomele sunt periodice si pot fi insotite de sensibilitate la frig sau la zgomot.

Durerea de cap data de hipertensiune sau hipotensiune apare in special dimineata, e asociata cu ameteli, tulburari de vedere, vajaituri in urechi si e localizata predominant in regiunea occipitala (la ceafa). Poate preceda si un accident vascular.

Cand are o cauza sinusala, durerea se manifesta la nivelul pometilor, fruntii sau radacinii nasului si se intensifica la miscarea brusca a capului, la tuse sau la stranut. Se pot adauga si alte simptome: rinoree (nas care curge), urechi infundate, febra.

Cefaleea persistenta, care evolueaza pe parcursul mai multor saptamani si care se accentueaza mai ales dimineata, poate indica o tumora cerebrala maligna, mai ales daca e insotita de varsaturi. “E important sa nu neglijati aceste simptome, fiindca tumorile cerebrale depistate din timp au sanse mai mari de recuperare”, spune medicul. (sursa: doctorulzilei.ro)

tratament benigne maligne hiper hipotensiune
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007467 (s)