News Flash:

Asociatia Timisoara Capitala Culturala 2021 a primit premiul presedintelui UNITER

9 Mai 2017
1258 Vizualizari | 0 Comentarii
timisoara capitala
Talentul si excelenta celor mai buni slujitori ai Thaliei din Romania, pentru anul 2016, au fost rasplatite, luni seara, pe scena Teatrului National Timisoara (TNTm), in cadrul celei de-a XXV-a editii a Galei UNITER. 
Momentul de deschidere a fost unul deosebit, amfitrionul celui mai titrat eveniment cultural romanesc, Ion Caramitru, adresand salutul pentru Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 din Piata Operei (Victoriei), in fata teatrului, unde a rasunat si gongul prestigiosului eveniment. 
''Buna seara Timisoara, buna seara oras-martir, oras al florilor, oras Capitala Culturala Europeana. Nici nu puteam gasi un loc mai potrivit pentru a XXV-a editie a galei UNITER, o editie speciala, un sfert de secol, decat aici, la Timisoara. Orasul schimbarilor majore din istoria noastra, orasul Revolutiei, orasul viitorului cultural al tarii'', a rostit Ion Caramitru, in timp ce a intrat in sala TNTm. 
Peste trei sute de artisti si invitati din tara si strainatate au impartasit emotiile nominalizatilor la cele 11 sectiuni, impreuna cu alte sute de spectatori care au umplut sala Operei, in timp ce a inceput decernarea trofeelor. 
Premiul presedintelui UNITER i-a fost acordat Simonei Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, pentru performanta proiectului care a cucerit acest titlu. 
Premiul Special pentru proiecte inedite si realizari remarcabile i-a revenit Teatrului National ''Mihai Eminescu'' din Timisoara pentru realizarea Salii 2 a teatrului, care a fost manej imperial, iar municipalitatea a sprijinit acest proiect. 
Trofeul i-a fost inmanat directoarei TNTm, Ada Hausvater, de catre primarul Nicolae Robu, care a promis ca alaturi de actuala cladire a Palatului Culturii, in care isi desfasoara activitatea Opera Nationala Romana si trei teatre (in limbile romane, maghiara si germana) vor mai aparea si altele, la fel de impunatoare, pana in anul Capitalei Culturale Europene 2021. 
Premiul pentru debut i-a revenit lui Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul ''Martiri'', la Teatrul National ''Radu Stanca'' Sibiu - sectia Germana. Nominalizati au mai fost Radu Branici pentru rolul Moiritz Stiefel din spectacolul ''Desteptarea primaverii'', Teatrul German de Stat Timisoara si Lavinia Pale pentru rolul Dorulet din spectacolul ''Visul unei nopti de iarna'', Teatrul ''Tony Bulandra'' Targoviste. 
Cel mai bun actor in rol secundar a fost desemnat de juriul UNITER lui Gheorghe Visu pentru rolul Nozdriov, mosier din spectacolul ''Suflete moarte'', Teatrul de Comedie, Bucuresti. Au mai fost nominalizati Miklos Bacs pentru rolul Satin din spectacolul ''In adancuri'', Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Conrad Mericoffer pentru rolul Sergius din spectacolul ''Soldatul de ciocolata'', Teatrul Odeon, Bucuresti. 
Ana Ciontea si-a adjudecat Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, pentru rolul Korobocika, Nastasia Petrovna, mosiereasca din spectacolul ''Suflete moarte'', Teatrul de Comedie, Bucuresti, care a fost nominalizata alaturi de Ana Bianca Popescu pentru rolul Luca din spectacolul ''Soldatul de ciocolata'', Teatrul Odeon, Bucuresti si Antoaneta Zaharia pentru rolul Ecaterina din spectacolul ''Soldatul de ciocolata'', Teatrul Odeon, Bucuresti. 
Premii Speciale pentru intreaga activitate le-au fost acordate: actritei Mariana Mihut, scenografei Luana Dragoiescu, scenografei Eugenia Tarasescu-Jianu pentru o cariera exceptionala in teatrul de papusi si marionete, actorului Dionisie Vitcu, criticului de teatru Mariana Voicu si regizorului Silviu Purcarete. 
Regizorul Victor Ioan Frunza a primit Premiul de Excelenta pentru regie, directie de scena. 
Premiul pentru critica de teatru a fost castigat de Doina Papp, care a concurat alaturi de Alina Epingeac si Mirella Nedelcu Patureau. 
Cea mai buna actrita in rol principal 2016 a fost desemnata Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul ''O interventie'', Teatrul ACT Bucuresti. Ea a fost nominalizata alaturi de Alina Petrica pentru rolul titular din spectacolul ''Aglaja'', Centrul European Cultural si de Tineret pentru UNESCO ''Nicolae Balcescu'' Bucuresti si Mihaela Trofimov pentru rolul titular din spectacolul ''Molly Sweeney'', Teatrul UNTEATRU, Bucuresti. 
Principesa Maria a Romaniei i-a inmanat Premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului 2016 lui Petre Barbu, pentru ''Masa puterilor noastre''. Au mai concurat piesele: ''Eu nu sunt Hamlet'' de Andrei Vornicu, ''Legea locatarului universale'' de Denis Dinulescu, ''Ultima dorinta'' de Cristina Cozma si ''Ziua in care m.am hotarat'', de Paul Popescu. 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005114 (s)