News Flash:

ANSVSA: Aproximativ 350 de animale afectate de boala limbii albastre, in 12 judete

4 Septembrie 2014
765 Vizualizari | 0 Comentarii
Aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre in 63 de comune din 12 judete, potrivit situatiei actualizate transmise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit noului bilant, numarul animalelor afectate a ajuns la 347, cele mai multe fiind in Buzau (82 in 18 comune), Olt (62 in doua comune), Prahova (60 in 11 comune), Valcea (46 in 11 comune), Bacau (35 in trei comune) si Gorj (30 in noua comune).
Boala este prezenta de asemenea in Arges, in noua cazuri din doua comune, Vaslui, la opt animale din doua comune, Dolj - sase animale din doua comune, Vrancea - cinci animale intr-o comuna, Ilfov - trei cazuri intr-o comuna - si Botosani - un caz.
Dintre animalele bolnave, 32 au murit.
Procentul animalelor afectate de boala, din totalul animalelor receptive existente in cele 12 judete - 3.105.756, este de 0, 011%.
Consiliului Stiintific al ANSVSA, intrunit miercuri, a ajuns la concluzia ca, din cauza schimbarilor climatice si a particularitatilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibila aparitia de noi focare in perioada urmatoare.
Consiliul a discutat si oportunitatea vaccinarii impotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul tarii si au ajuns la concluzia ca este o masura utila si benefica, in conditiile in care, in urma realizarii unei analize de risc, va fi demarata o campanie de vaccinare la nivel national, in primavara anului urmator.
De asemenea, s-a analizat si posibilitatea ca, in exploatatiile comerciale de bovine de lapte, sa se realizeze vaccinarea impotriva acestei boli, chiar din acest an. Aceasta propunere va fi inaintata de reprezentantii ANSVSA spre analiza Comisiei Europene, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.
Specialistii au mai aratat ca este important sa fie efectuate dezinsectii periodice, de catre fiecare crescator de animale in gospodaria proprie, o metoda eficienta de distrugere a insectelor care transmit boala.
ANSVSA anunta marti ca, pana la 1 septembrie, erau inregistrate 198 de bovine, caprine si ovine afectate de boala limbii albastre, in judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea si Prahova, 21 din ele murind din cauza bolii.
In data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.
Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, si nu prin contact direct intre animale.
Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, si nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand: despagubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitatile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie, a precizat ANSVSA.
Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.
In plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare si de zooigiena privind popularea, exploatarea si transportul animalelor vii.
Boala are caracter sezonier.
In Europa, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria. Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031448 (s)