News Flash:

SOLSTITIUL DE VARA 2018 - 21 iunie, cea mai lunga zi din an. Obiceiuri si traditii

21 Iunie 2018
994 Vizualizari | 0 Comentarii
solstitiul de vara 1

Astazi este solstitiul de vara, cea mai lunga zi din an, eveniment care marcheaza debutul verii astronomice. In traditia populara, SOLSTITIUL DE VARA 2018 este asociat cu sarbatoarea Sanzienelor, cunoscuta in popor si ca Dragaica, celebrata pe 24 iunie.
In jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.
SOLSTITIUL DE VARA 2018. In vechime, solstitiul de vara era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioada foarte populara din an pentru a organiza nunti.

Totodata, in China antica, solstitiul de vara era asociat cu energiile feminine - yin. Atunci se celebra Pamantul, feminitatea, fiind o sarbatoare complementara solstitiului de iarna, asociat cu raiul, masculinitatea si energiile yang.

De asemenea, in vechea Galie se sarbatorea Eponea, zeita fertilitatii si protectoarea cailor, in timp ce in zonele populate de triburile germane, slave si celtice se aprindeau focuri uriase. Bastinasii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sarbatoreau Soarele, cu dansuri si post alimentar.

Dupa raspandirea crestinismului, in Europa, multe obiceiuri pagane au fost preluate de aceasta religie. In zone din Scandinavia, solstitiul de vara a fost in continuare sarbatorit sub forma “Midsommar” sau ziua mijlocului verii.

Solstitiul de vara este asociat, in Romania, cu sarbatoarea Sanzienelor, cunoscuta in popor si ca Dragaica, celebrata pe 24 iunie. Asociate la randul lor sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar si poarta in unele locuri si numele "Cap de vara".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1358 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006522 (s)