News Flash:

Scandalul protocoalelor secrete I Procurorul General Augustin Lazar publica CORESPONDENTA cu ministrul Justitiei si CSM

27 August 2018
707 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Lazar

Procurorul General Augustin Lazar a anuntat ca publica corespondenta cu ministrul Justitiei si CSM, spunand ca prima adresa a fost facuta in 13 martie 2017, iar urmatoarea adresa este din 19 martie, cand ministrul Justitiei cere detalii despre protocoale si desecretizarea.
"Manipularea opiniei publice este folosita ca instrument pentru destabilizarea activitatii procurorilor. Aceasta declaratie are rolul de a stabili adevarul. Consider si o chestiune de onoare si o datorie profesionala sa clarific toate suspiciunile si interpretarile false aparute abundent in spatiul public. In spiritul transparentei institutionale, pe care am promovat-o, voi face publica corespondenta pe care am purtat-o cu CSM si ministrul Justitiei", a declarat Augustin Lazar.

Procurorul general califica drept manipulare penibila actiunile din spatiul public cu privire la informarea dintre institutii.

"In mod transparent, prin informarea CSM si ministrului Justitiei, in mod constant primul demers fiind facut la 13 martie 2017, intr-un cadru legal care a reprezentat un mod institutional de lucru in Romania. A se vedea protocoalele similare incheiat de SRI cu Inspectia Judiciara, CSM, ICCJ si alte institutii. (...) Se fac niste show-uri care nu fac bine nimanui, nici justitiei, nici Ministerului Public. Sa vedem care e adevarul despre manipularea penibila aparuta in spatiul jublic. A manipula pe cineva e ofensator", a mai spus Lazar.

"In dimineata zilei 25 august 2018 ministrul Justitiei a publicat pe Facebook doua mesaje aratand ca doar zilele acestea a aflat unele lucruri.. (...)19 martie -primul document- adresa ministrului justitiei", a mai spus procurorul general.

Potrivit documentului, ministrul cere detalii despre protocoalele incheiate, cine sunt semnatarii si decretizarea acestora, a anuntat Lazar.

Augustin Lazar a prezentat, pe larg, corespondenta purtata atat cu CSM, cat si cu Ministerul Justitiei in ceea ce priveste protocoalele pe care Parchetul General le-a incheiat cu SRI.

„In 3 aprilie 2018, Ministerul Public comunica Ministerului Justitiei, in atentia prof.univ. Tudorel Toader, ca incepand din 1.01.2005, in evidentele noastre figureaza un numar de documente de cooperare institutionala si le-am enumerat pe toate. Adresa e rezultatul discutiilor purtate la CSM. Ele mergeau la biroul de profil, nu aveam retinere ca ar fi ceva rau cu ele si nu aveam ce sa ascundem Ministerului Justitiei. Cel din 2016 este enumerat in rand cu celelalte protocoale, fara nici oretinere. Nu aveam motiv sa nu-l prezentam, de vreme ce toti il stiau, era lipsit de efecte, nu era nicio ratiune sa-l ascundem”, a spus procurorul general.

„Primul document pe care il voi prezenta este adresa Ministerului Justitiei ca urmare a dezbaterilor pe care le-am avut in cadrul CSM si a disponibilitatii procurorului general de a pune la dispozitia ministrului, ne-a trimis aceasta adresa in 19 martie 2018 in care spunea: „Domnule procuror general, in baza prerogativelor, va solicitam sa ne comunicati daca si cate protocoale secrete sunt incheiate intre Ministerul Public, DNA , DIICOT si SRI, data incheierii si semnatarii, precum si sa demarati procedura legala de desecretizare. Raspunsul Ministerului Pulic catre Ministerul Justtiei a fost din 20 martie: In atentia domnului ministru, avand in vedere adresa dvs, va comunicam protocolul de cooperare dintre Ministerul Public si SRI, strict secret - este vorba de cel din 2009, si al doilea protocol dintre SRI si PICCJ, secret, 6 pagini, este protocolul din 2016”, mai spune Lazar.

De asemenea, Augustin Lazar a precizat ca toate protocoalele au fost puse si la dispozitia CSM: „Aici vom gasi aceleasi adrese. (...) "Am comunicat CSM si cele doua protocoale din 2009 si 2016 cu mentiunea ca cel de-al doilea protocol a fost denuntat. Protocolul este lipsit de orice efecte. El poate fi declasificat si sper sa obtinem aceasta adresa de declasificare ca sa incheiem discutia. (...) In perioada 20-29 martie, toate protocoalele au puse la dispozitia CSM. Au fost invitati membrii Consiliului prin mesaj, e-mail, pe care le am. Daca va fi nevoie, vom prezenta. Membrii au fost invitati sa studieze protiocoalele la biroul de profil, pentru ca toti magistraii au dreptul de a studia documentele clasificate”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005553 (s)