News Flash:

PESTA PORCINA I Peste 350.000 de porci au fost ucisi, iar sute de oameni si-au pierdut locurile de munca. Autoritatile sunt DEPASITE de situatie si se cere interventia CSAT

26 August 2018
763 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Ultimele statistici privind evolutia pestei porcine arata ca numarul porcilor ucisi va depasi 350.000 in urma confirmarilor de focare din judetele Tulcea si Braila, iar numarul locurilor de munca desfiintate va fi de ordinul sutelor. Autoritatile nu fac fata, astfel ca se cere interventia CSAT.
Dupa ce Carniprod (Tulcea) a deschis lista neagra cu 45.000 de porci ucisi si 150 de locuri de munca desfiintate, confirmarile de focare din judetul Braila - Tichilesti si Gropeni - vor adauga 200.000 la numarul de porci ucisi si 600 de posturi la numarul locurilor de munca desfiintate. Pana la acel moment, totalul la nivel national al porcilor ucisi era deja de peste 70.000 in ferme si aproape 50.000 in gospodarii ale populatiei, astfel ca numarul eutanasierilor va trece de 350.000.

Reprezentantii fermierilor si liderii asociatiilor de consumatori acuza autoritatile ca eutanasiaza inclusiv porci sanatosi, nefiind capabile sa identifice boala la fiecare animal in parte, si ca le refuza crescatorilor posibilitatea de a evacua porcii sanatosi din zonele confirmate ca fiind focare de pesta porcina africana. In plus, observand agresivitatea cu care se raspandeste boala, fermierii sunt convinsi ca Romania a fost (si, probabil, mai este) tinta unor atacuri bio-teroriste, astfel ca a devenit necesara interventia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Iar presedintelui Klaus Iohannis i se cere sa instituie starea de necesitate - necesara adoptarii unor masuri mai ferme si urgente, dar si ca baza juridica pentru rezilierea de contracte sau acordarea de despagubiri si de scutiri fiscale.

„Am ajuns la 29.000 de porci ucisi dintr-un total de 45.000 de porci ce urmeaza sa fie ucisi si incinerati. Trebuie sa distrugem si 500-600 de tone de carne de porc din depozite. Suntem intr-o zona critica aici, in apropiere de Delta Dunarii. Pe viitor vom achizitiona carne de porc de la alti producatori“, a spus Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod Tulcea. Toti cei 150 de angajati ai complexului de crestere a porcinelor vor ramane fara serviciu. „Le mai dau luna asta salariu si apoi Dumnezeu cu mila. Ramanem cu sectorul comercial, terenurile agricole, dar porcii sa-i creasca altii“, a spus Nicolae Ciuleac.
Sambata, pesta porcina africana a fost confirmata la cea mai mare ferma de porci din Romania si a doua ca marime din Europa - complexul din localitatea Gropeni, judetul Braila, care adaposteste aproape 140.000 de porci. Toate animalele din ferma vor fi eutanasiate. Initial, existenta pestei porcine africane a fost confirmata de un laborator veterinar din Braila, dar pentru confirmarea oficiala a virusului a fost nevoie si de o confirmare a Laboratorului National de Referinta din Bucuresti. Rezultatele analizelor facute in Capitala au venit sambata si au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, judetul Braila. Astfel, toti porcii din ferma - aproximativ 140.000 de animale - vor fi eutanasiati, iar operatiunea va incepe luni, fiind necesare pregatiri din cauza numarului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.

Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp dupa ce virusul a fost confirmat la un alt complex din judetul Braila, in localitatea Tichilesti, unde erau 35.000 de porci.

Cele mai recente statistici, anuntate miercuri de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), aratau ca pesta porcina africana evolueaza in doua zone geografice, fiind confirmate in prezent 727 de focare, situate in 156 de localitati din 10 judete.

„In zona de nord-vest a Romaniei, boala evolueaza in 3 judete, Satu-Mare, Salaj si Bihor, prezenta virusului fiind confirmata in 14 localitati. Au fost ucisi 1.382 de porci domestici si au fost afectati 14 porci mistreti. In zona de sud-est, boala a fost confirmata in 142 de localitati, din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Galati, Calarasi si Ilfov. Au fost ucisi 46.286 de porci domestici din gospodariile populatiei, iar in 8 exploatatii comerciale de mare capacitate, pana la data de 22 august 2018, au fost ucisi 70.036 de porci”, a mentionat ANSVSA.

Detaliat, situatia evolutiei focarelor de PPA se prezinta astfel:
Regiunea de nord-vest
- Judetul Satu-Mare - 7 focare in gospodariile populatiei si 10 cazuri la mistreti;
- Judetul Bihor - 28 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;
- Judetul Salaj - 3 cazuri la mistreti.
Regiunea de sud-est
- Judetul Tulcea - 514 focare, din care 508 focare in gospodariile populatiei, un focar intr-o exploatatie comerciala de tip A, 4 focare in exploatatii comerciale industriale, un focar intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale si 17 cazuri la mistreti;
- Judetul Braila - 29 de focare in gopodariile populatiei si 2 in exploatatii comerciale;
- Judetul Constanta - 53 de focare in gospodariile populatiei;
- Judetul Ialomita - 89 de focare in gospodariile populatiei si un caz la mistret;
- Judetul Galati - 2 focare in gospodariile populatiei;
- Judetul Ilfov - un focar intr-o anexa a unei stane;
- Judetul Calarasi - 2 focare in gospodariile populatiei.

La nivelul autoritatilor, eforturile sunt pe masura urgentei si intensitatii crizei, dar rezultatele acestora nu ii satisfac pe fermieri. Singura masura de care se „agata” oficialii este despagubirea in bani pe care o va acorda statul celor afectati de pesta porcina, dar si aceasta despagubire este pusa sub semnul intrebarii. „Despagubirea pentru persoanele si fermele afectate de pesta porcina africana se acorda doar temporar, ca masura de ultim resort”, a transmis comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, intr-o scrisoare adresata ca raspuns la solicitarea europarlamentarului roman Laurentiu Rebega.

„Sunt complet familiarizat cu faptul ca restrictiile veterinare au efecte economice asupra crescatorilor de porci din zonele in cauza. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013, care stabileste organizarea comuna a pietelor produselor agricole, ofera posibilitatea de a adopta masuri pentru sustinerea pietei, care sunt de natura exceptionala si temporara. Acest tip de masura de sustinere a pietei poate fi acordat doar pentru o perioada scurta de timp pentru a completa masuri veterinare tintite. Aceste masuri nu sunt, sub nici o forma, menite sa ofere ajutor financiar continuu in zonele restrictionate”, a precizat comisarul european, in scrisoarea catre Laurentiu Rebega.

De cealalta parte, presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, a declarat intr-un interviu pentru MEDIAFAX ca „avem fonduri suficiente (n.n.- pentru gestionarea crizei generate de pesta porcina africana), am primit tot ce am solicitat la rectificarea bugetara - desigur, in raport cu estimarile pe care le-am facut privind evolutia bolii”.

„Pentru gospodariile afectate, pana acum s-au finalizat 93 de dosare care prevad despagubiri in valoare totala de 217.700 de lei, dar mai avem in lucru, in diferite faze de analiza si avizare, inca 1.728 de dosare. Despagubirile vor fi platite, de altfel comisiile de evaluare pentru despagubiri lucreaza in plin, noi incercam ca in interiorul termenului de 90 de zile, prevazut de legislatie, sa facem aceste plati”, a mai spus Geronimo Branescu.

Chiar si Executivul, acuzandu-l pe presedintele Klaus Iohannis ca boicoteaza rectificarea bugetara, ii reproseaza ca incurca inclusiv socotelile gestionarr pestei porcine „Prin proiectul rectificarii bugetare sunt asigurate resurse pentru plata compensatiilor pentru animalele sacrificate, achizitionarea de dezinfectanti, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate etc. Intarzierea adoptarii rectificarii bugetare afecteaza buna desfasurare a Programului de control si combatere a pestei porcine africane”, a transmis, vineri, Guvernul.

Pana si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat recent ca pesta porcina africana nu a fost inclusa in calculele prognozei de inflatie, dar importurile masive de carne inregistrate dupa declansarea acestei crize sunt „o realitate”. „Pesta porcina nu am inclus-o in calculele noastre. S-au importat insa cantitati mari de carne in aceasta perioada, ceea ce este o realitate”, a spus Mugur Isarescu, dupa conferinta de prezentare a noului Raport asupra inflatiei. „Avem oameni care se plimba prin piete si se uita la preturi; consideram ca preturile la alimente sunt rezonabile si va asiguram ca inflatia tinde in jos”, a mai spus guvernatorul.

La sfarsitul acestei saptamani, la sediul central al ANSVSA, profesorul spaniol José Manuel Sánchez-Vizcaíno, expert in virusologie, a expus rezultatele cercetarilor sale asupra virusului pestei porcine africane, dar si experienta dobandita in lupta pentru combaterea acestei boli, in tari precum Spania, Portugalia si Lituania. Principalele probleme in controlul pestei porcine africane, conform expertului sunt: organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care inca nu s-a gasit un vaccin), rezistenta mare la conditiile de mediu, variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri), semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemanatoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar in urma analizelor de laborator, contaminarea se face pe mai multe cai (insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtatoare, conditii de biosecuritate nerespectate).

 

Mediafax

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006871 (s)