News Flash:

Importăm în loc să producem

România, din ce în ce mai dependentă de importuri

24 Ianuarie 2024
204 Vizualizari | 0 Comentarii


În 2022, dependența României de importuri pentru satisfacerea necesarului de consum al populației a crescut în cazul tuturor categoriilor de produse alimentare de bază, fie ele de origine vegetală sau animală. Cu toate acestea, există trei excepții notabile: ouăle, carnea de pasăre și carnea de oaie/capră.

Potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică cu date din 2022, România a reușit să acopere integral consumul intern doar pentru ouă și carnea de ovine/caprine. În cazul altor produse, țara este tot mai dependentă de importuri, iar gradul de aprovizionare, indicator al măsurii în care producția internă satisface cerințele interne, este în scădere.

Gradul de autoaprovizionare pentru legume, produse din legume, leguminoase boabe și pepeni a scăzut la 70,1% în 2022, față de 82% în anul precedent. În ceea ce privește rădăcinoasele, gradul de autosuficiență a scăzut de la 68,5% la 55,9%, iar la tomate a ajuns la 61,6%, în scădere față de 71,4% în 2021.

Producția locală de mere a acoperit 78,6% din necesarul de consum în 2022, în scădere față de 84,4% în anul anterior. România înregistrează deficite notabile și la alte categorii de fructe, precum piersici, nectarine, cireșe, și vișine.

În privința produselor procesate, gradul de autosuficiență la zahăr a scăzut la 50,5%, față de 52,9% în anul precedent. România produce sub 50% din consumul de carne de porc pentru prima dată, iar gradul de autosuficiență la carne de pasăre a crescut la 96,2%, comparativ cu 90,3% în 2021. Autoaprovizionarea la ouă a atins 103,8%, depășind consumul intern.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005854 (s)