News Flash:

Timișoara, o alftel de capitală

Orașul de pe Bega a devenit pentru 4 zile capitală mondială a inteligenței românești

11 Aprilie 2023
298 Vizualizari | 0 Comentarii

 Timișoara este capitala culturii europene anul acesta, iar în această săptămână devine și capitala mondială a inteligenței românești, găzduind Congresul Diasporei Smart. Peste o mie de cercetători, inventatori, profesori și academicieni români din diaspora din întreaga lume se vor aduna la acest eveniment, care se va desfășura în perioada 10-13 aprilie. Scopul principal al congresului este de a aduce împreună diaspora din domeniul învățământului superior, științei, inovării și antreprenoriatului pentru a discuta teme de interes comun și pentru a facilita transferul de competențe între cercetătorii români și cei din diasporă. Evenimentul este unul dintre cele mai importante ale agendei TM2023 și este considerat deosebit de relevant pentru societatea românească.

Ediția din 2023 a conferinței este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de către Alianța Timișoara Universitară (ATU) și UEFISCDI, cu participarea Academiei Române. Brandul orașului Timișoara, recunoscut internațional ca oraș universitar, va fi valorificat prin intermediul diverselor activități, workshop-uri și ateliere tematice care vor avea loc în programul de patru zile al evenimentului.

Conferința a început luni seara la Opera Națională Română din Timișoara, printr-o ceremonie de deschidere la care au participat oficialități naționale și locale, conducerea celor patru universități care fac parte din Alianța Timișoara Universitară și reprezentanții partenerilor acestora. Deschiderea a fost un cadru generos și reprezentativ pentru toate instituțiile relevante și implicate în fenomenul amplu al reprezentării diasporei românești.

La ceremonie, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a amintit că „doar cei cu har se vor curăți prin foc și vor renaște ca mitica pasăre Phoenix”. El a subliniat că ideea de Românie modernă a pornit din clădirea Operei, la fel cum și renașterea științei românești va porni din Timișoara.

Mesajul Președintelui Klaus Iohannis a fost citit de un consilier prezidențial care a înmânat documentul oficial, oferind astfel înaltul patronaj al evenimentului științific.


„Am datoria să fac în așa fel incât lucrurile să se intâmple în realitate și să vorbesc. De aceea vreau să fac două anunțuri:

Primul: domnule ministru Burduja, va rog să constituiți un grup de lucru interministerial astfel că în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de gestionare al granturilor pentru cercetare. Nu este acceptabil că un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni. Până la semnarea granturilor de reintegrare, estimată în august-septembrie, va solicit să avem legislația debirocratizării adoptată și operațională. Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, să se preocupe de conținutul activităților de cercetare, de diseminarea rezultatelor, de concretizarea și exploatarea acestora prin start-up-uri sau spin-off-uri, nu să piardă timpul cu hârtii și să se scufunde în birocrație;


Al doilea anunț: va rog că în urmă acestei conferințe, ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneți cinci domenii prioritare în științe, domenii pe care să le aprobăm în guvern și să le finanțăm prioritar. De ce dorim acest lucru? Dacă ne gândim unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat, așa cum se discuta atunci, inteligență artificială și vehiculele electrice. Consider că este momentul odată cu renașterea, aici la Timișoara, dacă aici a fost ales locul unde să renască cercetarea și inovarea, aici la Timișoara trebuie să nu ratăm această oportunitate în cercetare și inovare”, a declarat prim-ministrul Ciucă.

În continuare, IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a ținut un discurs foarte aplicat, îndemnând la unitate între românii de pretutindeni în vederea progresului națiunii.

Spectacolul de gală a continuat cu participarea studenților de la Facultatea de Muzică, care au împărțit scena cu maestrul viorii Stradivarius, Alexandru Tomescu.

Începând de astăzi, vor avea loc lucrările plenare ale evenimentului, care constau în 38 de workshop-uri. Se așteaptă aproximativ 400 de participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din universitățile membre ale Alianței Timișoara Universitară. Participanții din diaspora vin din peste 30 de țări, în mare parte din Uniunea Europeană, dar există și un număr semnificativ din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. Un alt grup de participanți special provine din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.

 În următoarele zile, vor avea loc workshop-urile pe secțiuni, organizate pe diverse tematici, cum ar fi educație și psihologie, economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, medicină personalizată, aplicarea laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligența artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica - motor al științelor contemporane, spațiul - noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006536 (s)