News Flash:

Haideți la Muzeul Apei din Timișoara!

În perioada 21-23 iulie, are loc Festivalul Seri de vară la muzeu

19 Iulie 2023
213 Vizualizari | 0 Comentarii


Muzeul Apei din Timișoara le propune vizitatorilor un program special în acest weekend. Festivalul Seri de vară la muzeu va avea loc în perioada 21-23 iulie și va oferi o gamă variată de activități culturale potrivite pentru toate vârstele. Evenimentul va include instalații de artă new media, muzică și poezie, proiecții de filme, o expoziție de pictură și desen, ateliere și momente de relaxare în parcul muzeului, precum și tururi ghidate.

Apa, un element vital pentru viață, va fi tema centrală care va uni toate activitățile și evenimentele festivalului. Participanții vor fi încurajați să exploreze clădirile fascinante ale vechii uzine de apă Urseni, să descopere lucruri interesante și să-și exerseze abilitățile prin ateliere destinate copiilor și adulților. Vor avea ocazia să se bucure de creații multimedia, muzică și filme, să se întâlnească cu prieteni și vecini sau să citească sub umbra copacilor din frumosul parc al muzeului.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, pe 21 iulie, începând cu ora 17:30. În serile de vineri și sâmbătă, începând cu ora 20:00, vor fi organizate proiecții de filme ghidate de tema apei, cum ar fi Circumeuropa și Rowing for Europe de Gerald Harringer (Austria, 2017) și The Sailor de Lucia Kasová (Slovacia, 2021). Pe parcursul întregului festival, vizitatorii se vor putea bucura de o instalație audio-vizuală interactivă realizată de Electronic Resistance, precum și de o instalație sonoră concepută de artista Anamaria Pravicencu, în colaborare cu poeta timișoreană Daniela Rațiu și muziciana de origine sârbă Manja Ristić.

Propunerea celor trei artiste invită la reflexie și reprezintă un avertisment cu privire la responsabilitatea noastră față de resursele de apă din apropiere. În fiecare dintre cele trei zile ale festivalului, copiii, tinerii și adulții sunt invitați să participe la diverse ateliere de modelaj în lut, confecționare de lumânări din ulei alimentar uzat, pictură, lectură, olărit, educație ecologică și origami, precum și să admire expoziția de pictură și desen intitulată "The Water We Want" (Apa pe care ne-o dorim), realizată în colaborare cu Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO. Scopul acestei expoziții este de a explora apa din perspectiva tinerilor în contextul Agendei 2030 și al obiectivelor de dezvoltare durabilă. Organizatorii doresc să inspire copiii și tinerii din întreaga lume să devină povestitori proactivi ai viitorului nostru în ceea ce privește relația cu apa. Festivalul va prezenta o selecție de lucrări din expoziția internațională.

Alături de scriitorii Daniela Rațiu, Borco Ilin, Alina Dumitrescu și compozitorul Adrian Mardan, vom folosi apa ca sursă de inspirație în cadrul unor lecturi muzicale. Sâmbătă seara, programul va fi dedicat șlagărelor anilor '60-'80, reinterpretate de Colectivul Discotecă. Discotecă este un colectiv de arheologie popsonică înființat în 2012, care se concentrează pe aducerea în prim-plan a artefactelor muzicii pop fabricate în România în intervalul anilor '60-'80.

Ne vom întoarce și la provocarea recent lansată în cadrul proiectului de activare al muzeului: realizarea unui Dicționar al Apei. Toți participanții sunt invitați să răspundă la întrebarea simplă: La ce cuvinte asociați apa? Un punct special de colectare a contribuțiilor va fi amenajat în timpul festivalului, iar formularul online și adresa de e-mail contact•muzeul-apei.ro vor rămâne disponibile.


„Ne dorim ca acest document să cuprindă o cât mai amplă arhivă de cuvinte-cheie și interpretări în baza cuvântului apă, o enciclopedie care să fie construită împreună cu comunitatea. Deschidem robinetul pentru copii și adulți, toată lumea poate contribui: fie că sunteți cercetători, pescari, filosofi, ingineri, artiști, biologi, scriitori, pedagogi, chimiști, arhitecți, economiști, înotători, agricultori, IT-iști ori că aveți o intepretare proprie, puteți contribui cu toții la crearea acestui Dicționar”, a transmis Andreea Săsăran, curatoarea festivalului.


Informațiile complete despre programul festivalului pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului și pe site-ul Aquatim.

Proiectul Muzeul Apei - Racord la Rețeaua Culturală a Timișoarei este inclus în Programul Cultural Național "Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" și beneficiază de finanțare prin programul Grow Timișoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara. Acesta primește fonduri de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004959 (s)