News Flash:

O veste foarte bună!

Mamografii gratuite, în baza unui bilet de trimitere, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș

18 Iulie 2023
223 Vizualizari | 0 Comentarii

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a oferi servicii gratuite de mamografie, începând din luna curentă. Pentru a beneficia de acest serviciu, este necesar un bilet de trimitere și o programare telefonică prealabilă.

Screening-ul mamar reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor utilizată pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau a unui nodul palpabil. Mamografia permite identificarea microcalcificărilor la nivelul sânilor și este o investigație radiografică folosită pentru stabilirea unui diagnostic.

„Spitalul Victor Babeș deruleaza o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiș, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație . Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică”, transmite conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală utilizează un aparat de ultimă generație, care utilizează tehnica 3D cu tomosinteza, pentru a obține imagini de înaltă calitate. Acest aparat permite obținerea de imagini mai detaliate și precise. De asemenea, tehnologia 3D cu tomosinteza facilitează evaluarea formei și dimensiunii eventualelor neoplazii.

Procedura implică realizarea unei radiografii a sânului în două planuri, utilizând o doză redusă de radiații X. Aparatul modern oferă astfel posibilitatea unei analize mai precise și sigure a sânului, contribuind la depistarea precoce a afecțiunilor.

„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la 5 ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, precizează conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Iată câteva recomandări pentru efectuarea unei mamografii:

Este recomandat să programați examinarea în perioada cuprinsă între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual, când sânii nu sunt umflați sau dureroși. Dacă aveți menstruație, aceasta ar fi în prima săptămână după încheierea menstruației.

Asigurați-vă că aveți la dumneavoastră toate documentele medicale anterioare, preferabil pe suport digital CD/DVD, astfel încât medicul să le poată compara cu situația actuală. Evitați utilizarea deodorantelor, parfumurilor sau cremelor în zona axilară sau pe sân înainte de examinare. Pulberea metalică și talcul pot afecta calitatea imaginilor obținute prin mamografie.

Îndepărtați orice obiecte metalice din jurul gâtului și îmbrăcămintea de pe partea superioară a corpului.

Uneori, examinarea mamografică inițială poate necesita completarea cu alte metode de imagistică complementare, cum ar fi ecografia sau biopsia mamară.

Pentru programări, puteți suna la numărul de telefon 0735.222.885, în intervalul de luni până vineri, între orele 8:00-14:00.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005933 (s)