News Flash:

ANAF a anunțat!

De 1 ianuarie 2024, românii vor putea beneficia de tichete de activități casnice

5 Iulie 2023
286 Vizualizari | 0 Comentarii

ANAF anunță că începând cu 1 ianuarie 2024, cetățenii români vor putea beneficia de tichete de activități casnice. Aceste tichete au o valoare nominală de 15 lei, care poate fi ajustată anual.

Practic, activitățile ocazionale și necalificate desfășurate de un prestator casnic în legătură cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic, vor fi remunerate prin intermediul acestor tichete.

Transferul acestor tichete nu este permis și nu pot fi folosite pentru achiziționarea altor bunuri sau servicii. Utilizarea tichetului este restrânsă la prestatorul de servicii casnice, ale cărui nume și informații sunt completate pe tichet.

Activitățile incluse sunt: servicii de curățenie/igienizare, spălarea/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire și supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

La achiziționarea tichetelor de activități casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, în timp ce costurile de tipărire și distribuire sunt suportate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Beneficiarul casnic are obligația de a utiliza tichetele de activități casnice în termen de 12 luni de la data achiziționării acestora.

Activitățile desfășurate de persoanele care lucrează ocazional ca bone, conform reglementărilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, pot fi de asemenea remunerate prin intermediul tichetelor de activități casnice. În această situație, beneficiarul casnic este reprezentantul legal al copilului, iar copilul beneficiază de serviciile prestate.

Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Un raport juridic este stabilit între prestatorul casnic și beneficiarul casnic prin acordul de voință al părților, fără a fi necesară o formă scrisă, în vederea prestării activităților casnice.

Durata zilnică a activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.

Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată conform legii, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuția aferentă unui minimum de 85 de tichete de activități casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1105 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006047 (s)