News Flash:

Scandalul care zguduie din temelii DNA

13 Februarie 2018
953 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta

Scandal fara precedent in jurul DNA. Institutia condusa de Laura Codruta Kovesi este tinta unor acuzatii extrem de grave, pornite duminica seara in cascada, scrie gandul.info.
Totul a inceput cu procuroarea DNA, Mihaiela Iorga, care a acuzat-o pe sefa Directiei de dirijarea dosarelor. Au urmat dezvaluirile fostului deputat PSD Vlad Cosma care a facut publice inregistrari cu procurori DNA Ploiesti care i-ar fi falsificat dosare. In final, Sebastian Ghita, in prima interventie publica de la fuga din tara, a sustinut ca Laura Codruta Kovesi, care pe vremuri venea la el acasa, conduce un sistem represiv. DNA s-a aparat sustinand ca este victima unei manipulari si a unor incercari de santajare a procurorilor, prezentand stenogramele unor discutii cu asa-zisi mesageri ai lui Vlad Cosma. Cu toate acestea, nici DNA si nici Laura Codruta Kovesi nu au raspuns concret la intrebari legitime in contextul acestui scandal.

Gandul va prezinta mai jos cinci intrebari care ar fi trebuit sa primeasca raspuns imediat:

1. Sunt autentice inregistrarile prezentate de Vlad Cosma din care reiese ca procurorii DNA Ploiesti falsificau probe?
    La scurt timp dupa difuzarea inregistrarilor prin care Vlad Cosma a aratat ca procurorii Mircea Negulescu si Lucian Onea au incercat sa inventeze dosare in baza unor „probe fabricate" unor oameni politici si de afaceri, printre care si lui Sebastian Ghita, DNA a transmis un raspuns prin care a acuzat un santaj, despre care seful de la DNA Ploiesti, Lucian Onea, spune ca dura de aproximativ doua luni. Directia Nationala Anticoruptie a precizat ca Vlad Cosma, inculpat pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta intr-un dosar aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu termen pe 19 februarie 2018, trimis in judecata de Serviciul Teritorial Ploiesti al Directiei Nationale Anticoruptie, „a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal aflat in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal". In comunicatul postat pe site, DNA a atasat si transcrierea unor discutii care sa sustina versiunea Parchetului, fara a aduce vreo dovada in plus, care sa arate ca inregistrarile nu corespund cu realitatea.

Ulterior, seful DNA Ploiesti, Lucian Onea, a sustinut si el o conferinta de presa, vorbind despre independenta procurorilor, despre presiunile la care sunt supusi si care, spune acesta, acum sunt mai mari ca oricand. El nu a negat nicio clipa explicit autenticitatea inregistrarilor, pasand responsabilitatea pe seama lui Marius Negulescu. „Discutiile, daca sunt autentice, nu sunt din perioada in care (n.r. procurorul Negulescu) lucra la DNA Ploiesti", a spus el. De mentionat insa ca procurorul Mircea Negulescu a inceput sa lucreze in DNA Ploiesti in toamna anului 2015, iar fostul deputat Vlad Cosma sustine ca a facut inregistrarile in acelasi an, 2015.

Mai mult, Onea nu a negat ca una din vocile din inregistrari este a sa, dimpotriva: „Posibil sa fie vocea mea. Sunt inregistrari prezentate in mod trunchiat, nu stiu sa va spun la acest moment, o sa se faca verificari".

2. Daca discutiile dintre Vlad Cosma si procurorii DNA Ploiesti sunt reale, a stiut Laura Codruta Kovesi despre aceste „aranjamente”?

In inregistrarile audio prezentate public de Vlad Cosma, numele Laurei Codruta Kovesi apare de mai multe ori, iar una dintre cele mai importante intrebari care au ramas fara raspuns este daca sefa DNA chiar stia despre existenta unui astfel de dialog. Cei doi se refera la procurorul-sef cu apelativele „Kovesi" sau „doamna K", negociaza participarea la intrevederi cu aceasta, iar Negulescu sustine chiar ca sefa DNA stia de intreaga operatiune.

Inregistrarile au fost difuzate la scurt timp dupa ce procuroare Mihaiela Iorga, afalata in conflict deschis cu sefa DNA, a sustinut ca Laura Codruta Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca sa o intrebe daca nu ar putea sa „iasa" cu un dosar al unui fost ministru ce urma sa fie numit premier, pentru ca acesta din urma ar fi numit-o pe Dana Girbovan ministru al Justitiei, ceea ce ar fi reprezentat un dezastru pentru DNA.

In replica, sefa DNA a precizat, pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca nu a existat nicio discutie cu procurorul Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la vreun ministru care putea sa ajunga premier si ca nu a facut niciodata presiuni sau acte de imixtiune. „Nu comentez afirmatiile nereale ale inculpatilor", a  adaugat Kovesi.

In conditiile in care, in acest moment, totul se rezuma la cuvantul lui Iorga impotriva cuvantului lui Kovesi, intrebarea legitima este cine ar fi procurorul care a participat la discutia dintre cele doua. Deocamdata, Miahaiela Iorga nu a vrut sa faca public numele acestuia.

3. A fost Laura Codruta Kovesi acasa la Sebastian Ghita?

Despre relatia Laurei Codruta Kovesi cu Sebastian Ghita s-a tot vorbit, inca de la fuga din tara a omului de afaceri si, desi sefa DNA a negat in mai multe randuri ca s-ar fi intalnit in cerc restrans cu acesta, Ghita a lansat recent noi acuzatii. La un an de cand a parasit Romania, afaceristul a avut o prima interventie publica in care a spus ca procurorul-sef al DNA a fost chiar si la el acasa.

„Pana in 2014 am avut relatii normale, Kovesi parea normala la cap. A venit la mine acasa. Kovesi a fost la mine acasa, in Ploiesti. Apoi a venit acolo, la vie. Au vazut-o chelnerii, lautarii. Numai cine nu vrea sa vada nu vede. Ma intalneam cu dansa, ma consideram apropiat. Sunt dezamagit de cat de naiv si tantalau ce am fost eu. Sunt indignat ca un om cu o demnitate si functie atat de mare poate sa distruga o institutie”, a spus Ghita care a intervenit, in direct la Antena 3, dupa ce postul a difuzat inregistrarile lui Cosma.

Pana in acest moment, Laura Codruta Kovesi nu a spus nici daca a fost, nici daca n-a fost acasa la Sebastian Ghita. 

Cititi continuarea articolului pe www.gandul.info

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006260 (s)