News Flash:

Ieri a avut loc „Plenul Copiilor”

Ce au propus copiii în plenul special organizat pentru ei de Primăria Timișoara

3 August 2023
293 Vizualizari | 0 Comentarii


Miercuri, în cadrul Zilelor Orașului, Primăria Timișoara a organizat un eveniment special numit „Plenul Copiilor”, unde cei mici au avut oportunitatea să propună și să discute diverse proiecte. Copiii s-au implicat activ în dezbaterea subiectelor și au adus în discuție aspecte importante legate de siguranța în trafic, colectarea selectivă a deșeurilor, problemele cu transportul în comun și idei pentru încurajarea lecturii prin amplasarea unor biblioteci mobile în parcurile din oraș. Implicarea și preocuparea copiilor în astfel de subiecte arată că aceștia sunt foarte conectați la realitate și conștienți de problemele cu care se confruntă comunitatea lor.

Miercuri, 2 august, copiii au demonstrat că sunt bine pregătiți, perspicace, civilizați și foarte conectați la problemele orașului, în cadrul unui plen special organizat de Consiliul Local Timișoara (CLT). Cu ocazia Zilelor Orașului, s-a desfășurat evenimentul intitulat „Plenul Copiilor”, unde cei mici au avut oportunitatea să propună și să voteze proiecte de hotărâre pe teme considerate importante pentru oraș. În această ședință prezidată cu seriozitate și responsabilitate, copiii au avut ocazia să își exprime opiniile și ideile cu privire la îmbunătățirea comunității lor locale.

Sub îndrumarea unor consilieri locali, care fac parte în prezent din Consiliul Local Timișoara (CLT), copiii au avut ocazia să devină „Consilieri locali pentru o zi”. Printre cei care au oferit ghidaj și suport s-au numărat Paula Romocean, Ovidiu Merean, Mihaela Paula Rusu și viceprimarul Ruben Lațcău.

La evenimentul intitulat „Plenul Copiilor”, au participat copii beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de zi „Sfântul Nicolae” al Direcției de Asistență Socială, ai Societății pentru Copii și Părinți (SCOP), Fundației Chosen și Serviciului de Îngrijire pentru Copii Frații lui Onisim. Aceștia, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, au avut ocazia să învețe despre funcționarea administrației locale și rolul Consiliului Local în gestionarea orașului.

Ședința lor a fost un exemplu despre cum ar trebui să se desfășoare o ședință reală, fiind concentrată pe proiectele de hotărâre și lipsită de injurii. Au fost propuse șapte proiecte de hotărâre, primul fiind dedicat protejării animalelor de companie și celor fără stăpân, prin realizarea mai multor adăposturi pentru acestea. Proiectul a fost aprobat în unanimitate, fără voturi împotrivă sau abțineri.

„Am inițiat acest proiect pentru că m-am gândit că sunt foarte multe animale care nu au un loc în care să trăiască și am vrut să le oferim un loc unde să fie bine primite și bine îngrijite, în loc să le lăsăm să moară pe stradă de foame, de sete sau de frig”, a precizat inițiatorul proiectului, Sebastian, de la Centrul de zi „Sfântul Nicolae” din Timișoara.

Un alt proiect propus a vizat crearea de noi spații de joacă și terenuri de sport (baschet, paintball, role și skate) destinate copiilor de toate vârstele.

„Noi ne dorim mai multe spații și terenuri de joacă pentru copiii de toate vârstele, nu numai pentru copii mici, pentru a ne juca și noi, copiii mai mari. […] Spațiul pentru paintball mi se pare o idee foarte bună pentru noi, ar fi ceva foarte distractiv”, a spus Denisa, de la Centrul de zi „Sfântul Nicolae” din Timișoara.


Când viceprimarul Ruben Lațcău a întrebat de unde ar putea fi obținuți banii pentru implementarea proiectului, Denisa a fost promptă în a sugera că ar putea organiza campanii de strângere de fonduri pentru a transforma visul lor în realitate. Proiectul privind crearea mai multor spații de joacă și terenuri de sport a fost aprobat cu 25 de voturi pentru.

Al treilea proiect de hotărâre a vizat selectarea colectivă a deșeurilor, amplasarea mai multor coșuri de gunoi și susținerea unor cursuri de educație ecologică. Acesta a fost, de asemenea, aprobat cu o majoritate de voturi.

„Eu am venit cu această propunere pentru că la noi în oraș sunt foarte multe gunoaie, sunt și mulți vârstnici care nu se descurcă cu aruncarea gunoaielor, iar aerul este destul de poluat. Mă gândeam la reciclarea deșeurilor și la amplasarea mai multor coșuri care să fie la dispoziția cetățenilor, iar cei care nu ascultă să fie sancționați. […] Când am scris acest proiect m-am gândit că planeta este destul de poluată și oamenii, peștii și animalele se îmbolnăvesc mai ușor. Chiar ne-ar prinde bine niște cursuri de educație ecologică”, au menționat inițiatoarele acestui proiect.

Copiii au sugerat că instalarea unor coșuri de gunoi mai colorate și moderne ar putea fi o soluție atractivă pentru a încuraja oamenii să le folosească mai des. De asemenea, unul dintre copii a subliniat importanța adăugării scrumierelor la coșuri, astfel încât fumătorii să nu mai arunce țigările pe jos.

Al patrulea proiect propunea reamenajarea Parcului Copiilor, adăugând un trenuleț permanent și creând un oraș în miniatură cu clădirile reprezentative ale Timișoarei.

„Eu aș vrea ca acest trenuleț să meargă tot timpul, nu numai de 1 iunie, de Ziua Copilului, să fie mai distractiv Parcul Copiilor. […] Orașul nostru în miniatură ar trebui să fie amplasat în Parcul Copiilor, să aibă indicatoare care să explice fiecare ce clădire este, orășelul va fi făcut din materiale reciclabile, va fi pus într-o parte a parcului unde este mai mult teren liber, informațiile vor fi prezentate de un ghid și va fi deschis între orele 12 și 16”, au precizat inițiatorii.

Un alt proiect de hotărâre, al cincilea, a vizat amenajarea unor biblioteci mobile în parcurile din oraș, cu scopul de a încuraja oamenii să se deconecteze de tehnologie și să se bucure de lectură.

„Aceste biblioteci mobile constau în rafturi cu diverse cărți pentru copii și tineri, cu scopul de a reduce folosirea dispozitivelor digitale pe perioada petrecută în parc și pentru a încuraja mai multă comunicare între cei aflați în parc. Aceste biblioteci mobile funcționează prin a lua o carte din ele, și a pune alta, în condiții decente, în loc, pentru ca fiecare dintre cetățenii Timișoarei să se poată bucura de experiența cititului”, a menționat micuța inițiatoare a acestui proiect, Carina, de la Fundația Chosen.


Paula Romocean, consilier local, a propus un amendament pentru a ajuta copiii să înțeleagă conceptul de modificare a unui proiect dezbătut de aleșii locali. Ea a sugerat ca toate bibliotecile mobile să fie de culoare albastră, astfel încât oamenii care trec prin parcuri să facă rapid asociația cu existența unei biblioteci mobile. Amendamentul a fost votat, primind 18 voturi pentru, șapte abțineri și unul împotrivă, și a fost în cele din urmă aprobat.

Al șaselea proiect a vizat îmbunătățirea siguranței pe străzile orașului prin îmbunătățirea iluminatului public, refacerea trotuarelor și a pistelor de biciclete, precum și crearea de treceri de pietoni mai sigure.

„Noi vrem străzi mai sigure pentru că la noi în zonă sunt foarte multe treceri și nu sunt semafoare, iar mașinile trec cu viteză. Riști să fii călcat sau să fie un accident. La fel se întâmplă și în stațiile de tramvaie, în apropierea cărora mașinile nu opresc, iar atunci când cobori riști să se întâmple ceva. De aceea ar fi bine să fie mai multe semafoare și străzile mai sigure”, a spus Darius, cel care a propus proiectul cu numărul șase.


Un copil a subliniat că bicicliștii ar trebui să se simtă în siguranță în trafic, deoarece mulți șoferi nu respectă semafoarele și regulile de circulație.

Alt copil a adus în discuție problemele cu tramvaiele care pleacă din stații fără a aștepta oamenii, ceea ce îi face pe pietoni să treacă pe roșu de teama să nu rateze transportul.

Un alt copil a observat că tabelele din stațiile de transport în comun nu afișează corect timpul de sosire al mijloacelor de transport.

Un băiețel de la "Frații lui Onisim" a atras atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă trecerea constantă a tirurilor pe lângă sediul serviciului de îngrijire, unde copiii riscă să fie accidentați.

Proiectul șase, referitor la îmbunătățirea siguranței pe străzile orașului, a fost aprobat cu majoritate de voturi.

Ultimul proiect de hotărâre, al șaptelea, a avut ca scop suplimentarea numărului de curse ale mijloacelor de transport în comun către școli, în special în orele de vârf, și a fost votat favorabil cu 23 de voturi pentru, o abținere și două voturi contra.

„Propun să fie autobuze școlare pentru copii, care să nu întârzie. Copiii întârzie uneori la școală. Mi s-a întâmplat și mie o dată, am ajuns la ora 9 la școală. Aș vrea să fie autobuze școlare care să ajungă la timp”, a spus micuța Denisa, care a venit cu ideea acestui proiect.

La încheierea "Plenului Copiilor", viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că "cei mari" vor prelua și se vor ocupa de rezolvarea unor dintre problemele ridicate astăzi de copii.

„Aș vrea să observăm ce listă reală și consistentă de probleme au adus acești copii în față și cât de bine au argumentat proiectele. Astăzi, în ședința copiilor, s-a vorbit mult mai mult despre ce probleme are orașul decât în celelalte plenuri pe care le avem. Arareori avem intervenții care sunt gândite în interesul cetățeanului. Astăzi am văzut că acești copii văd și au probleme reale pentru care este nevoie de soluții. Sunt lucruri foarte concrete pe care cei mici le-au abordat astăzi. Am văzut că sunt foarte preocupați de problemele orașului”, a concluzionat Ruben Lațcău.

După încheierea plenului, copiii au făcut o vizită în Piața Victoriei pentru a vedea grădina verticală, care găzduiește și o expoziție de fotografii din spectacolul "Cartea Junglei" al Teatrului German Timișoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006539 (s)