News Flash:

La mulți ani!

Astăzi se împlinesc 104 ani de la intrarea trupelor române în Timișoara

3 August 2023
220 Vizualizari | 0 Comentarii


Astăzi, 3 august, Timișoara marchează 104 ani de la intrarea trupelor române în oraș, sub conducerea colonelului Virgil Economu. Pentru a comemora acest moment istoric, în Piața Unirii va avea loc un ceremonial militar-religios începând cu ora 11. Mai târziu, la ora 17, va avea loc o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara.

Seara, în Parcul Rozelor, va fi organizat spectacolul folcloric „Născut în Timișoara”. Această sărbătoare marchează 104 ani de la intrarea trupelor românești în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu. Menționăm că Unirea Banatului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918, în cadrul Marelui Adunări Naționale de la Alba Iulia.

„3 august 1919. În Timișoara au intrat primele unități ale armatei române, sub comanda colonelului Economu, în uralele mulțimii entuziasmate. În piața din centrul orașului, care de atunci se va numi «Piața Unirii», armata a fost primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților. Pentru a pecetlui actul unirii Banatului cu România, au sosit la Timișoara, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu și ministrul Consiliului Dirigent Ștefan Cicio-Pop.

Străzile orașului erau împodobite de sărbătoare.

Peste ani, rememorând această zi, dr. Aurel Cosma va consemna: «Într-adevăr nu era decât la 3 August 1919 când oraşul Timișoara şi-a deschis porțile în faţa dorobanţilor români, care au venit să pună stăpânire veşnică pe acest pământ românesc. Era o zi mare pentru noi. Era praznicul dezrobirii Banatului. Nu se poate cuprinde în cuvinte însufleţirea nemărginită a românilor de aici, care au venit în număr de aproape o sută de mii, ca să întâmpine glorioasa noastră armată»”, spun cei de la Muzeul Național al Banatului.

Autoritățile locale au organizat evenimente începând cu data de 29 iulie. În acea zi, a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie, care a prezentat machiajul artistei Bojita Ilici din spectacolul „Cartea junglei”, regizat de Răzvan Mazilu și pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara, în Pepiniera din centrul orașului.

Pe 1 și 2 august, pe scena din Parcul Rozelor au urcat artiștii Smiley și trupa Pasărea Rock, oferind un spectacol de neuitat.

„Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca fiind Ziua Timișoarei”, declară reprezentanții primăriei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006585 (s)