News Flash:

Traditii de Sfintii Imparati Constantin si Elena

20 Mai 2015
1403 Vizualizari | 0 Comentarii
sfintii constantin si elena
Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei slaviti "intocmai cu Apostolii" sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa la data de 21 mai. Sarbatoarea are o putenicalegatura cu puterea Sfintei Cruci, simbolul Biruintei in religia crestina. Iata cateva traditii si obiceiuri pentru ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena:

Datini pentru spor la bani si sanatate

Pentru ca sporul sa se adune intr-o familie, gospodarul trebuie sa noteze seria fiecarei bancnote cheltuite in fiecare zi.  Se spune ca, astfel, banul ramane in casa si nu se instraineaza. Ziua praznicului este importanta si pentru pastori: ei isi aleg atunci baciul, stabilesc locul unde vor poposi stanele pe timpul verii. Pastorii isi aleg in ziua de Ispas paznicii care trebuie sa le pazeasca turmele cand sunt la pasune. 

Se aprinde Focul viu, impotriva pagubei

In aceasta zi, pastorii aprind un foc, numit Focul Viu. Impreuna cu oile, pastorii stau in preajma acestui foc. In popor exista convingerea ca acest ritual, implinit din generatie in generatie, are un rol protector impotriva pagubei si a bolilor in intervalul petrecut cu totii la stana.

Bujorii, simbolul armoniei

In ziua praznicului, pentru ca voia buna sa se adune in familie, trebuie sa aducem in casa  macar trei fire de bujori imbobociti. De asemenea, pentru sanatate, unul dintre membrii familiei, este bine sa duca la biserica trei bujori, flori de lamaita, paine si dulciuri, preparate in casa.

Iconitele cu Sfintii Imparati Constantin si Elena

Cumparati o iconita, cat de modesta, care-i reprezinta pe Sfintii praznuiti astazi, sustin duhovnicii. Aceasta va apara de paguba, de dusmanii nestiuti si va implineste o grabnica dorinta, oricand le cereti ajutorul. 

Ce sa nu faci in ziua praznicului Sfintilor Imparati Constantin si Elena

In ziua praznicului nu este bine sa divortezi sau sa renunti la o prietenie pentru ca toata viata vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental. 

Totodata, nu este bine sa dai pasarilor cerului paine, pentru ca risipesti sporului casei.

In acelasi timp, nu trebuie sa strici cuibul pasarilor care au pui, oricat de zgomotoase ar fi acestea, pentru ca in familie vor fi necazuri tot anul.    

In ziua praznicului podgorenii nu trebuie sa munceasca la camp: daca nu se respecta traditia, recolta de struguri va fi stricata de grauri.

elena legatura bani sanatate focul viu bujori iconita camp
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1272 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005185 (s)