News Flash:

Reactia unui fermier austriac cand a gustat pentru prima data branza romaneasca

12 Decembrie 2017
1055 Vizualizari | 0 Comentarii
fermier

Johann Fischhofer este un fermier austriac umblat in lume, cu o afacere de familie prospera intr-o mica localitate din Alpi numita Tiefgraben. Credea ca le-a vazut si mai ales le-a gustat pe toate in materie de branza, mai ales de branza maturata. Si, totusi, cu siguranta, despre vizita unui grup de fermieri din Romania se va vorbi mult timp de acum incolo in exploatatia de vaci de lapte a familiei Fischhofer.

In Alpi, branza este regina. Nu pleaca din ferme cu mai putin de 13 euro kilogramul daca respecta reteta traditionala, iar pentru producatorii austrieci, este mandrie locala. Poate de aceea reactia unui fermier care a gustat prima data branza maturata din Romania valoreaza milioane. Milioane de euro, zeci, chiar sute de milioane de euro – cam cat ar trebui sa fie valoarea exporturilor de branza romaneasca daca am avea aceeasi deschidere pe piata cum au producatorii din Alpi.

Astfel, desi scopul vizitei in Austria a fost acela ca fermierii romani sa invete cum sa faca branza maturata, in final, austriacul a fost cel care a trait experienta vietii lui. In cadrul vizitei la mica unitate de procesare din Tiefgraben, Johann Fischhofer a avut o surpriza de proportii cand Sandor Stercer, un fermier din Covasna a scos din ”traista” trei sortimente de branza maturata realizate dupa o tehnologie elvetiana ”adaptata” cum numai noi romanii ne pricepem sa facem. Modest, producatorul din Romania i-a dat ”omologului” austriac sa deguste ce se produce in Carpati: o branza maturata in vin rosu, o branza maturata simpla si una afumata. Austriacul a fost de acord sa deguste branzeturile, iar in momentul in care prima bucata de branza i-a picat in mana nu a putut cu nici un chip sa isi mascheze surprinderea.

”Este cea mai buna branza pe care am gustat-o vreodata pana acum, este mai buna si decat branza pe care o fac eu aici. In ceea ce priveste branza in vin pot spune ca este extrem de aromata, iar gustul este unic. Nu stiam ca romani fac o branza asa de buna. Nu pot spune altceva decat ca am gustat o branza de calitatea superioara, nu cred ca multi austrieci pot face o astfel de branza”, a declarat Johann Fischhofer atunci cand a fost intrebat de parerea lui vizavi de branza pe care a degustat-o.

Cat despre reteta, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul din Covasna. Ci laptele romanesc folosit, un lapte provenit de la vaci scoase crescute la munte, in zone nepoluate si cu o flora si o fauna bogata cum nu mai gasesti in alte locuri din Europa, asa cum mai demult confirma si printul Charles, un sustinator al Transilvaniei.

Iar la finalul vizitei, probabil atat fermierul din Tiefgraben, cat si grupul de fermieri din Romania au ramas cu o dilema: daca noi facem branza mai buna, de ce vesticii sunt lideri pe piata, iar noi ne lovim mereu de piedici si sicane pe pietele din UE?

Galerie Foto

fermier2
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007648 (s)