News Flash:

PROIECT SPECTACULOS: Timisoara va avea linii de tren ingropate si un bulevard cu sase benzi

4 Mai 2014
699 Vizualizari | 0 Comentarii
O clădire cum este cea care adăposteşte noul centru IT&C al Primăriei Timișoara de pe Circumvalațiunii, centrul Incuboxx, ar cadra perfect langă un nou bulevard care să fie amenajat de la zero pe locul actualelor linii de cale ferată care traversează orașul, crede primarul Nicolae Robu. Bulevardul, gandit a avea nu mai puţin de trei benzi de circulaţie pe sens, va apărea și în noul Plan Urbanistic General al orașului, a dezvăluit edilul-șef.
„Dacă Timişoara ajunge să aibă un bulevard în loc de o cale ferată aici, această clădire s-ar integra perfect. Noi trebuie să gandim vizionar”, a explicat primarul Nicolae Robu, luni, la inaugurarea noului centru IT&C Incuboxx, de pe Calea Circumvalaţiunii.
Edilul nu a expus pentru prima dată această idee, de a îngropa în subteran actualele linii de cale ferată care traversează oraşul, şi consideră în continuare că aceasta este cea mai bună variantă, nu ridicarea lor pe estacade sau mutarea lor în afara oraşului. Totodată, amenajarea unui nou bulevard pe locul actualelor linii este o şansă pe care Timişoara nu trebuie să o rateze, spune Robu.
„Să ai un bulevard de 7-8 kilometri aproximativ lungime, aproape ca diagonala Barcelonei, şanse de genul acesta nu au multe oraşe. Pentru Timişoara este o şansă. In Bucureşti să se facă un bulevard de dimensiuni apreciabile a fost nevoie să se facă demolări, mutări de biserici, să se distrugă monumente. Timişoara are de-a gata, are pe tavă o astfel de şansă. N-ar fi păcat ca ea să fie irosită? Eu m-am tot dus şi m-am frămantat şi am făcut exerciţii de imaginaţie de la un capăt pană la altul, devine chiar foarte incitantă această idee şi nicidecum una care să fie lansată aşa într-o discuţie şi apoi abandonată. Costurile vor fi recuperate cu varf şi îndesat, o spun toţi specialiştii, eu am vorbit și cu arhitecţi din Barcelona…”, a declarat, luni, Robu.
Apropo de costuri, primarul Timişoarei a făcut şi nişte calcule şi estimează că o asemenea lucrare s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de euro – doar mutarea liniilor în subteran, cu amenajările aferente. De unde bani? De la Uniunea Europeană, spun oficialii primăriei.
„Eu am făcut o estimare plecand de la nişte sume care au apărut în presă de la metroul din Bucureşti şi am vorbit şi cu unele persoane şi atunci am spus că între 1,5 şi 2 miliarde de euro ar însemna complet, pe toată lungimea, şi inclusiv în subteran, dacă tot se face amenajarea pentru a avea transportul feroviar, s-ar putea face şi amenajarea acelor staţii, astfel încat să foloseşti liniile, toată acea infrastructură, pentru transport public urban. Estimarea este doar pentru ducerea în subteran a liniilor şi eliberarea suprateranului. Nu se pune problema decat cu fonduri speciale, europene, nu are Romania bani pentru aşa ceva.  Fonduri de tipul acesta se alocă direct la Bruxelles. Asta nu intră pe POR”, a mai explicat Robu.
Edilul-şef spune că noul bulevard care ar urma să fie amenajat pe locul actualelor linii de cale ferată va apărea şi în viitorul Plan Urbanistic General (PUG) al oraşului, la care se lucrează de caţiva ani şi care urmează să fie aprobat probabil la sfarşitul acestui an sau anul viitor, scrie Tion.ro.
Primarul a făcut un exerciţiu de imaginaţie şi a povestit şi cum ar urma să arate viitorul bulevard odată duse în subteran liniile de tren.
„Municipalitatea realizează reţelele de utilităţi şi apoi cate trei benzi pe sens, pistă de biciclete, pistă de alergare, pistă pietonală, trei randuri de arbori pe fiecare parte, deci este un bulevard superb – e făcută schiţa, să ştiţi că în PUG apare asta. Toate sunt cuprinse în noul Plan Urbanistic General, inclusiv calea ferată îngropată. Este cale ferată îngropată, dar avand infrastructura feroviară poţi să o foloseşti şi pentru transportul public urban, aşa cum se întamplă în Germania. Costurile de realizare şi a trei sau patru staţii nu sunt mari în comparaţie cu costurile globale. Chiar este o soluţie raţională”, a concluzionat Robu.

nicolae robu robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0716 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013681 (s)