News Flash:

Papa Francisc si-a incheiat vizita in Coreea de Sud printr-un apel la unitate: ”Iertarea este usa care conduce catre reconciliere”

18 August 2014
601 Vizualizari | 0 Comentarii
Papa Francisc si-a incheiat luni turneul in Coreea de Sud, primul sejur papal in Asia din ultimii 15 ani, printr-un apel la unitate adresat coreenilor divizati de sase decenii.
Indemnul Papei, rostit in cadrul unei slujbe pentru pace si reconciliere la catedrala Myeongdong din Seul, coincide cu inceputul manevrelor anuale ale armatelor sud-coreeana si americana, condamnate de Phenian si considerate de acesta o repetitie generala pentru invadarea teritoriului sau.
Phenianul, care a lansat rachete tactice joi, la sosirea Papei, oficial pentru comemorarea sfarsitului colonizarii japoneze in 1945, a avertizat ca aceste manevre ar putea aduce peninsula "in pragul razboiului".
In predica sa prea putin politica si in prezenta presedintelui Park Geun-Hye - catolica dar nepracticanta -, Jorge Bergoglio s-a adresat coreenilor de pe ambele parti ale paralelei 38, cerandu-le "in calitate de crestini si coreeni sa respinga cu forta o mentalitate bazata pe suspiciune, pe diviziune si competitie".
In niciun moment el nu s-a referit la liderii comunisti de la Phenian, care au ridiculizat vizita "pseudopapei" in sudul capitalist.
Vaticanul nu are nicio relatie cu Coreea de Nord, unde este recunoscuta o comunitate catolica mica dar care este strict supravegheata de regim.
"Slujba de astazi este o rugaciune pentru reconciliere in aceasta familie coreeana", a declarat liderul bisericii catolice. "Toti coreenii sunt frati si surori, membri ai unei familii unice si ai unui popor unic", a adaugat el, recunoscand ca ideea de reconciliere le-ar putea parea "imposibila" unora dupa decenii de neincredere.
"Iertarea este usa care conduce catre reconciliere", a inistat Papa, intr-un discurs care aminteste mesajul sau pentru Siria din septembrie 2013 si pentru Israel si palestinieni din iunie.

Francisc a salutat in cadrul asistentei opt foste "femei de reconfortare", coreene inrolate cu forta in bordeluri ale armatei japoneze in cel de-al Doilea Razboi Mondial. "Un gest pastoral" si nu politic, potrivit purtatorului de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.
Potrivit istoricilor, 200.000 de femei din diferite tari ocupate au servit in aceste bordeluri japoneze. Japonia si-a prezentat scuze oficiale in 1993 Coreei, dar subiectul ramane unul foarte sensibil.
Primul Papa care a mers in Asia de la vizita lui Ioan Paul al II-lea in India in 1999, Francisc a intins mana Chinei, cu care Vaticanul nu intretine relatii diplomatice din 1951, facandu-se avocatul unui "dialog fratern". "Crestinii nu vin in calitate de cuceritori" pe un continent care se prezinta drept un mozaic de religii si culturi, a asigurat el.
Biserica creste in Asia - Coreea de Sud, unde 10 la suta din populatie este catolica, fiind un exemplu frapant, cu 100.000 de botezuri pe an - dar nu reprezinta decat 3,2 la suta din populatie.
In China, intre cinci si 12 milioane de catolici sunt partajati intre o Biserica oficiala care nu recunoaste autoritatea papala si o Biserica clandestina loiala Vaticanului. Mediafax.ro

papa francisc indemnul papei francisc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027310 (s)