News Flash:

Obama avertizeaza Rusia sa inceteze bombardamentele in Siria

15 Februarie 2016
1044 Vizualizari | 0 Comentarii
obama si putin
Presedintele american Barack Obama a indemnat Rusia sa inceteze bombardarea rebelilor "moderati" in Siria, intr-o convorbire la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin, relateaza postul Radio Free Europe-Radio Liberty in pagina online.
Cei doi lideri au discutat la telefon duminica, la doua zile dupa ce marile puteri au convenit o incetare limitata a ostilitatilor in Siria, in pofida faptului ca niciuna dintre partile beligerante nu a semnalat acordul, care urmeaza sa intre in vigoare catre sfarsitul acestei saptamani.
Casa Alba a anuntat ca Obama a subliniat, in aceasta discutie cu Putin, asupra necesitatii trimiterii urgente a unor ajutoare umanitare in Siria si incetarea atacurilor aeriene.
"Presedintele Obama a subliniat in special importanta faptului ca Rusia sa joace de-acum un rol constructiv si sa-si inceteze campania aeriana impotriva fortelor moderate ale opozitiei din Siria", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.
Bombardamentele pe care rusii le efectueaza asupra unor grupari rebele ajuta armata siriana sa obtina ceea ce ar putea constitui cea mai mare victorie a sa in razboi, in batalia pentru Alep, cel mai mare oras si centru comercial sirian inainte de razboi.
Potrivit Kremlinului, Putin si Obama au convenit asupra unei intensificari a cooperarii in vederea implementarii Acordului de la Munchen.
Insa Kremlinul a subliniat ca Rusia ramane angajata in campania sa impotriva gruparii Statul Islamic (SI) si "altor organizatii teroriste", sugerand ca Moscova va viza grupari din vestul Siriei, considerate moderate de catre Occident.
Moscova afirma ca "incetarea" nu se aplica atacurilor sale aeriene, care au schimbat balanta in favoarea presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Ea sustine ca gruparile Statul Islamic si filiala al-Qaida in Siria - Frontul al-Nusra - sunt principalele tinte ale campaniei sale aeriene. Insa Occidentul acuza Rusia ca vizeaza in principal alte grupari insurgente, inclusiv pe unele pe care occidentalii le sustin.
Politicieni occidentali au reactionat cu scepticism fata de acordul incheiat la Munchen pe 12 februarie.
Senatorul american John McCain a declarat ca nu considera aceasta intelegere un progres. "Sa fim clari in legatura cu ceea face acest acord. El permite Rusiei sa-si continue timp de inca o saptamana asaltul asupra Alepului", a declarat senatorul american la Conferinta de la Munchen.
"Domnul Putin nu este interesat sa fie partenerul nostru. El vrea sa consolideze regimul al-Assad", a subliniat McCain.
Un aliat al cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Rusia si-a impus influenta in Siria prin forta armata.
Norbert Roettgen, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului german, a declarat ca Moscova este hotarata sa creeze "fapte pe teren", cu scopul de a-si consolida pozitia in negocieri. Mediafax.ro

barack obama putin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006305 (s)