News Flash:

Medicii spun ca nu mai pot face 2 consultatii pe luna la cronici

4 August 2014
735 Vizualizari | 0 Comentarii
Unii medici din policlinici sustin ca, pentru luna iulie, nu li se mai deconteaza doua consultatii pentru asiguratii cu boli cronice, asa cum s-a procedat pina acum, ci numai una, in schimb Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) spune ca nu s-a modificat legislatia in acest sens.
Camera Medicilor din Bucuresti, afiliata la Camera Federativa a Medicilor, si Sindicatul Medicilor din Bucuresti si judetul Ilfov au transmis, duminica, un comunicat in care isi exprima nemultumirea fata de contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, in vigore din 1 iulie 2014.
"Conform modificarilor efectuate in sistemul informational unic integrat (SIUI), medicilor de policlinici, nu li se mai deconteaza pentru luna iulie 2014 doua consultatii pe luna pentru asiguratii cu boli cronice (asa cum s-a procedat pina acum), ci numai una. Evident, in prima instanta vor suferi medicii, care vor avea un venit diminuat cu circa 30%. Caci atat reprezinta cunatumul consultatiilor respective. Luna urmatoare, vor avea de suferit pacientii, caci medicii, care pina acum erau platiti pentru ca au efectuat o a doua consultatie (vom reveni asupra importantei acesteia a doua consultatii), nu o vor mai efectua", se spune in comunicat.
In aceste conditii, pacientii nu ar avea alte optiuni sa beneficieze gratuit de aceasta consultatie.
"Ce vor face pacientii? Vor asalta spitalele, deja depasite ca numar de internari? Se vor duce la camerele de garda? Vor asalta cabinetele medicilor de familie (care nici ei nu au posibilitatea de a efectua mai mult de 20 de consultatii pe zi)? Sau se vor intoarce la consultatia a doua, contra cost?", se mai spune in comunicat.
In ceea ce priveste importanta celei de-a doua consultatii, sursele citate arata ca medicul trebuie sa revada pacientul dupa ce i-a recomandat niste investigatii sau dupa ce i-a modificat tratamentul.
"Este evident ca atunci cind te duci la medic, o faci pentru a fi diagnosticat, tratat, evaluat. Prima consultatie reprezinta de obicei analiza strict clinica (anamneza, consult clinic). In urma ei, medicul recomanda fie mijloace pentru diagnostic biologic-biochimic, pentru dignostic propriu zis, dar si, in cazul unei boli cunoscute, pentru etapizare, stratificare, gradualizare, fie mijloace de terapie, care pot fi noi, sau vechi cu doze modificate. De cele mai multe ori, se apeleaza la laborator sau la teste dinamice (de exemplu, ecg, ecografii etc). Este evident pentru oricine ca medicul trebuie sa revada pacientul dupa ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident ca medicul trebuie sa evalueze daca modificarea dozelor a fost eficace, daca noile medicamente sau proceduri au fost corect folosite etc. Este evident pentru oricine ca pacientul cu o boala cronica are dreptul la consultatia ulterioara unor astfel de investigatii (la fel cum pacientul are dreptul si la o a doua opinie - vezi legea drepturilor pacientului)", spun sursele citate.
In replica, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sainatate critica protestul medicilor, la o luna de la intrarea in vigoare a contractului-cadru, pus in dezbatere publica mai multe luni.
"Facem precizarea ca si vechile norme de aplicare ale contractului-cadru prevedeau o consultatie pe luna sau pe trimestru in cazul pacientilor cu afectiuni cronice, in functie de decizia medicului specialist. De asemenea, atat vechile norme, cat si noile norme de aplicare ale contractului-cadru prevad ca asiguratilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim doua consultatii in ambulatoriu in cadrul aceleiasi luni in care au fost internati in spital. In cazul in care afectiunea se acutizeaza, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar daca a beneficiat de o consultatie in acea luna ca pacient cronic cu schema terapeutica bine stabilita", arata un comunicat al CNAS remis agentiei MEDIAFAX.
Potrivit CNAS, o modificare foarte importanta adusa de noile norme este faptul ca, din iulie 2014, si medicii de specialitate pot sa prescrie retete fractionate, pentru o perioada mai mare de 30 de zile, pentru afectiunile cronice.
Totodata, inainte de stabilirea unui diagnostic de boala cronica, pacientul merge la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pentru o boala acuta sau subacuta, beneficiind de un numar mai mare de consultatii pe luna pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afectiune cronica.
"Consultatia lunara sau trimestriala se acorda bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit. De altfel, in toate tarile din lume exista reglementari legate de numarul de consultatii si prescrieri de tratamente", a precizat CNAS.
Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032093 (s)