News Flash:

Director ANM: La Timisoara am inregistrat 108 km/h

18 Septembrie 2017
973 Vizualizari | 0 Comentarii
furtuna2
Elena Mateescu, director executiv in cadrul ANM, a explicat fenomenul care a provocat furtuna din vestul tarii, in urma careia au murit 8 persoane, alte 67 fiind ranite. Meteorologul sustine ca temperatura a scazut rapid, viteaza de deplasare a norilor fiind foarte mare.
"In mai putin de o jumatate de ora, temperatura a scazut brusc la jumatate si a fost inlocuita masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca inaltimea norului de la 10.000, in coborare, a avut viteza foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificari foarte mari ale vantului. La Timisoara s-au inregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, si care, la rafala, ca la Timisoara, determina doboraturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca si caracteristici de formare", a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Meteorologul a explicat ca aceste fenomene sunt aproape instantanee.
"Caracterul local si viteza de de formare a norilor de furtuna - avem la dispoozitie date prin care anticipam cu 24/48 ore inainte, dar aceste avertizari de vreme severa imediata se pot baza pe ceea ce ne arata imaginile radar, sa anticipam forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. In mai putin de jumatate de ora, temperatura a scaul de la 32 grade la 16. Viteza descendenta a aerului este foarte rapida, nu a avut unde sa se disipe. In contextul incalzirii globale, se face simtita intensificarea fenomenelor meteorologie extreme", a precizat specialistul ANM.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007058 (s)