News Flash:

Eroii Revolutiei, comemorati la Timisoara

20 Decembrie 2015
1174 Vizualizari | 0 Comentarii
revolutie
Asociatiile de revolutionari au comemorat eroii prin depuneri de coroane si jerbe si prin aprinderea mai multor lumanari pe treptele Catedralei Mitropolitane. Ca in fiecare an, la ora 18, oamenii s-au adunat in fata lacasului de cult sa-i omagieze pe tinerii care au murit pentru libertate in urma cu 26 de ani.
18 decembrie 1989 a fost ziua in care tinerii au iesit pentru prima data in strada si au strigat impotriva regimului comunist si impotriva lui Nicolae Ceausescu.
Primarul de atunci al orasului, Petre Mot, a decretat legea martiala, interzicand oamenilor sa circule in grupuri mai mari de doua persoane. Un grup de aproximativ 30 de tineri a sfidat interdictia si a mers spre catedrala. Acolo, tinerii au fluturat un steag tricolor din care au taiat stema comunista, scandand „Libertate”. Au cantat „Desteapta-te romane”, asteptandu-se sa se traga in ei. Ceea ce s-a si intamplat. Fortele de ordine au deschis focul, doar cativa tineri reusind sa fuga. Cei mai multi au fost ucisi sau raniti, scrie tion.ro.
58 de cadavre si 240 de raniti erau la Spitalul Judetean din Timisoara in seara acelei zile, arata statisticile oficiale. 43 de trupuri au fost furate de la morga si duse in Bucuresti, unde au fost incinerate, iar cenusa aruncata in canal, autoritatile incercand sa ascunda numarul exact al mortilor.
Programul special organizat de asociatiile de revolutionari si Primaria Timisoara continua si la sfarsit de saptamana. Sambata, 19 decembrie, un grup de revolutionari va pleca la Popesti-Leordeni, locul unde a fost aruncata cenusa cadavrelor furate de la morga in 18 decembrie.

catedralei mitropolitane nicolae ceausescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006293 (s)