News Flash:

Cum se cultiva leusteanul. Invata de la un gradinar priceput

22 Februarie 2018
842 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6541 RON (-0.0031)
USD: 4.0032 RON (+0.0347)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
leustean

Leusteanul (pe numele oficial Levisticum officinale) este o planta perena, din categoria plantelor aromatice, extrem de rezistenta.
Leusteanul face fata cu succes iernii, chiar daca este o planta de origine mediteraneeana, iar vara face flori galbene, simpatice.
Leusteanul nu este doar o planta aromatica, ci si o minunata planta medicinala cu o puternica actiune terapeutica asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin si celui imunitar.

Leusteanul este o farmacie parfumata in miniatura si este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca aliment, putand deveni, la nevoie si atunci cand este dozat corespunzator, si un remediu eficient intr-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renala, anorexia, colicile intestinale.
Uleiul obtinut din semintele pe care le face leusteanul, toamna scade tensiunea si stimuleaza diureza, iar ceaiul din seminte de leustean linisteste rapid durerile de stomac.

Leusteanul se cultiva din seminte care se pot semana toamna sau primavara in luna martie. Pamantul trebuie sa fie bine afanat iar semintele se seamana dupa ce solul a fost udat si se acopera cu un strat subtire de pamant bine maruntit. Plantele rasar, dupa semanarea de primavara, in circa doua-trei saptamani, iar cele semanate toamna, la inceputul lui martie. Este necesara rarirea parcelei, dar numai anul urmator primei semanari. Leusteanul formeaza o radacina solida, adanca si pentru ca este o planta foarte putin pretentioasa, rezista atat la caldura excesiva, cat si la inghet suporta bine aproape orice loc in gradina.
Cultivat in gradina, leusteanul traieste in medie 7-10 ani si are tendinta de a forma tufe care se pot regenera singure daca solul este bine fertilizat si afanat corect primavara.

Radacina leusteanului este pivotanta si de foarte mari dimensiuni, putand atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasa, tubulara si inalta. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dintata. In plina vara, leusteanul infloreste, dand nastere unor flori galbene in forma de umbrela, din care se vor forma semintele.

Leusteanul are nevoie de un sol nisipos, iar in gradina trebuie plantat intr-o zona mai inalta unde apa sa nu balteasca si – ideal, intr-un loc semiumbros. Desi nu suporta baltirea apei are nevoie de umezeala constanta.
Frunzele proaspete de leustean dau o aroma speciala manarurilor. Foloseste-le in salate, in toate mancarurile gatite cu frunze verzi, in supe si ciorbe, in tocanite combinat cu marar si patrunjel (neaparat in proportii egale pentru o combinatie de arome cu totul unica).

Daca ai leustean in gradina, aduna semintele. Lasa-le sa se usuce si macina-le, inainte sa le folosesti. Sunt fantastice la condimentarea carnii de porc, pui si vita sau pentru a da arome biscuitiilor sarati si saratelelor si chiar a painii facute in casa.
 


leusteanul
Distribuie:  
Loading...

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016030 (s)