News Flash:

Corina Suteu baga TAXE NOI pentru televiziuni, cinematografe si furnizorii de telefonie

29 August 2016
1194 Vizualizari | 0 Comentarii
Corina Suteu
Ministerul Culturii a facut public proiectul de modificare a ordonantei ce vizeaza cinematografia, conform acestuia, urmand sa fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie si internet, dar si pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la cresterea pretului la bilete.
Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Culturii, contributia de 1% va fi aplicata tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune. “Colectarea unei contributii de 1% aplicata asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestra analogica sau digitala, cablu, inclusiv prin fibra optica sau fire telefonice, prin satelit, precum si prin aplicatii care utilizeaza internetul” se arata la articolul 13 al noii Ordonante pregatita de Corina Suteu.
Proiectul abroga punctul 16 din vechea ordonanta, ce prevedea ca persoanele juridice autorizate pot opta pentru finantarea directa a productiilor de filme de televiziune cu pana la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate, la solicitarea posturilor de televiziune si dupa notificarea CNC, ceea ce inseamna ca toti banii vor merge obligatoriu catre Fondul Cinematografic.
Si biletele la cinematograf ar putea sa se scumpeasca, in conditiile in care odonanta prevede majorarea contributiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar in cazul in care acestea nu vor asigura anual 20% productii romanesti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.
“Colectarea unei contributii de 5% din incasarile provenite din comunicarea publica a filmelor, de orice gen si pe orice fel de suport, in cinematografe sau in alte spatii destinate vizionarii cu public; obligatia de plata revine exploatantilor care asigura minimum 20% din numarul anual de spectacole cu filme romanesti. In cazul exploatantilor care nu asigura cota de 20% prevazuta, contributia la Fond va fi de 9% din incasari;”, se arata in ordonanta ministerului Culturii.
Nici furnizorii de servicii de internet nu au scapat de o noua taxa. La articolul 13 sunt prevazute contributii de 1% din incasarile lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobila, contributie care se adauga pretului pentru serviciile oferite.
Totodata, proiectul prevede o taxare a operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc. Doar ca este vorba despre o dubla taxare: 2%, vor merge la Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc, in plus fiind prevazuta colectarea unei contributii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizeaza jocuri de noroc.
Contactata de agentia MEDIAFAX, Anca Mitran, directorul CNC, a declarat ca institutia pe care o conduce nu a fost consultata in legatura cu ordonanta pregatita de ministrul Corina Suteu.
“CNC nu a facut parte din grupurile de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului de OUG. Am luat cunostinta de textul acestui proiect, la fel ca toata lumea, de pe site-ul Ministerului Culturii. Proiectul nu a fost trimis catre Centrul National al Cinematografiei pentru a fi discutat si prezentat Consiliul de Administratie. Voi trimite ministerului Culturii un punct de vedere al CNC asupra acestui text in limita timpului pus la dispozitie, adica pana luni la ora 14.00. Nu am avut posibilitatea ca institutie sa facem modificari pe text, atata timp cat nu ne-a fost adus la cunostinta”, a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru MEDIAFAX.
Aceasta a mai afirmat ca dupa audierea publica de la inceputul lunii august, pe marginea ordonantei de urgenta, ar fi asteptat concluziile. “Am asteptat toti ca, in 25 august, ministerul Culturii sa comunice concluziile audierii publice din data de 2 august, asa cum era specificat in programul audierilor, publicat pe site-ul ministerului Culturii”, a precizat Anca Mitran.
Ordonanta initiata de Ministrul Culturii prevede si ca sintagma „credit direct“ sau „credit“ sa se inlocuiasca cu sintagma „subventie”. Nu este foarte clar ce se intampla in aceste conditii cu toate contractele aflate in derulare si daca mai este posibila organizarea concursului de proiecte.
Ministrul Corina Suteu a initiat, in data de 2 august, o consultare publica pentru noua ordonanta. Gestul a fost contestat insa de zeci de cineasti care spun ca proiectul nu a fost adus niciodata la cunostinta publica si ca se incearca obtinerea aprobarii din partea breslei fara ca aceasta sa stie despre ce este vorba. 58 de cineasti au cerut premierului Dacian Ciolos sa o demita pe Corina Suteu, tocmai din cauza incercarilor acesteia de a modifica in regim de urgenta si fara o consultare reala prevederile legale care stau a baza functionarii cinematografiei.
Cristian Comeaga, unul dintre contestatarii ministrului Suteu, declara intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca traseul ordonantei este deja stabilit. “Eu stiu ca papusarii din spatele doamnei ministru sunt disperati sa puna mana pe banii cinematografiei inainte sa piarda ministerul din mana, asa ca bat din picior pentru a obtine o ordonanta, caci in dezbatere parlamentara n-ar avea sanse. Textul e deja finalizat si circula pe la ministere si printre initiati, iar pentru a da impresia sustinatorilor ca nici membrii guvernului, nici premierul nu sufla in fata doamnei ministru al culturii, s-a aruncat pe piata si data emiterii: 31 august. Dar poate ca participantilor la faimoasa audiere li s-a promis altceva, ca sa stea linistiti la locurile lor”, a afirmat Cristian Comeaga.
Este pentru a treia oara cand Corina Suteu incearca sa introduca o ordonanta de urgenta care sa schimbe regulile in cinematografie. Si de aceasta data au existat modificari. Dupa 2 august, proiectul ajuns spre avizare la ministere prevedea desfiintarea Centrului National al Cinematografiei si infiintarea Agentiei Nationale a Cinematografiei. Institutia urma sa aiba aceleasi atributii ca si CNC, insa intreg personalul trebuia sa dea concurs din nou pentru posturi. Articolul a fost scos din varianta finala a ordonantei.
In uma cu doua luni, Corina Suteu a incercat sa puna odonanta care schimba regulile in cinematografie alaturi de Legea de abilitare a Guvernului de a da ordonante pe timpul vacantei parlamentare. Doar ca atunci alesii au respins proiectul, pe motiv ca nu constituie urgenta.
In primavara, la prima incercare a Ministerului Culturii de a initia ordonanta, raspunsul Ministerul Justitiei, cand proiectul a ajuns la avizare, a fost similar cu cel al parlamentarilor: “nu este justificata urgenta si situatia extraordinnara care impun reglementarea, pe aceasta cale de legiferare, a masurilor preconizate. Precizam ca fiecare dintre solutii trebuie justificata din aceasta perspectiva , lipsa celor doua elemente fiind o bariera constitutionala pentru promovarea unei ordonantte de urgenta a Guvernului (art 115, alin. 4 din Constitutie)”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006063 (s)