News Flash:

Coreea de Nord este pe cale sa reporneasca un reactor nuclear

29 Ianuarie 2015
1316 Vizualizari | 0 Comentarii
Imagini recente prin satelit sugereaza ca Phenianul ar putea sa fie pe punctul de a repormi un reactor nuclear considerat principala sursa de plutoniu cu destinatie militara a Coreei de Nord, au declarat joi cercetatori americani.
Reactorul - cu o capacitate de cinci megawati - de care dispune Coreea de Nord in complexul nuclear de la Yongbyon este capabil sa produca aproximativ sase kilograme de plutoniu pe an, adica o cantitate suficienta pentru o bomba nucleara, estimeaza unii experti.
Phenianul a efectuat trei teste nucleare, ultimul in februarie 2013, si a amenintat recent ca-l va efectua pe al patrulea.
Ultimele imagini prin satelit arata o reintensificare a activitatii la Yongbyon, care pare sa tradeze "primii pasi" catre "repornirea reactorului", afirma specialistii de la Institutul americano-coreean din cadrul Universitatii Johns Hopkins pe site-ul 38 Nord.
Cercetatorii afirma totusi ca activitatea in curs este "prea limitata" pentru a stabili cu certitudine momentul in care reactorul ar putea sa fie testat si sa devina operational.
Reactorul de la Yongbyon a fost inchis in 2007, in cadrul unui acord de dezarmare in schimbul unui ajutor, dar nord-coreenii au inceput lucrari de renovare dupa ce au efectuat ultimul test nuclear.
Phenianul a propus la inceputul lui ianuarie sa-si suspende testele nucleare, in schimbul suspendarii manevrelor efectuate in mod traditional de catre Statele Unite impreuna cu Coreea de Sud. Aceasta propunere a fost respinsa de catre Washington. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008238 (s)