News Flash:

10 lucruri despre pancreas pe care trebuie sa le stii

25 Mai 2016
8370 Vizualizari | 0 Comentarii
pancreas
Pancreasul este un organ vital, dar despre el se discuta prea putin comparativ cuinima, ficatul sau creierul. Este singuri organ care apartine atat sistemului digestiv, cat si celui endocrin, avand ambele functii: elaborarea de fermenti digestivi si de hormoni - insulina si glucagonul care regleaza nivelul de zahar in sange. Iata cateva lucruri despre pancreas pe care ar trebuie sa le stii: 

1. Pancreasul este situat in cavitatea abdominala, sub stomac, transversal, intre duoden si splina, si are un cap, un corp si o coada. 

2. Pancreasul este dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai.

3. Hormonii secretati de pancreas sunt implicati in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor.

4. Pancreasul este principalul organ implicat in digestia glucidelor, dar si a lipidelor, prin lipaza produsa, astfel ca lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grasimilor nedigerate din organism si la deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin).

5. In structura sa intra insule de celule endocrine secretorii: celulele A (20%) care secreta glucagon; celulele B (60-70%) care secreta insulina; celulele D (10%) care secreta somatostatin (un neurohormon ce regleaza activitatea celorlati) si celulele F care secreta polipeptidul pancreatic al carui functie nu este certa, dar care se pare ca mentine o homeostazie locala.

6. Insulina este un hormon anabolic, proteic, ce contine 51 de aminoacizi fiind secretata sub forma unor precursori prin a caror transformari succesive rezulta insulina ce se depoziteaza la nivelul granulelor din celulele B. Insulina actioneaza la nivelul ficatului si tesutului adipos. in ficat, ea are rol hipoglicemiant si stimuleaza sinteza de proteine si lipide. La nivelul tesutului adipos stimuleaza patrunderea glucozei.

7. Glucagonul este un hormon catabolic proteic, format din 29 de aminoacizi. Are un rol antagonic insulinei si influenteaza de asemenea, metabolismul glucidic, lipidic si proteic.

8. Enzimele pancreatice intervin in digestia alimentelor prin sucul pancreatic, ce consta intr-un amestec de enzime si solutii apoase bogate in bicarbonat de sodiu. Pentru fainoase, avem α-amilaza, iar pentru grasimi, pancreasul produce lipaza.

9. Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vita, si se adminstreaza ca pastile, capsule, pulbere, insotind mesele bogate in lipide si proteine si ajutand la digerarea acestora, mai ales la pacientii cu litiaza biliara, afectiuni duodenale, pancreatice, hepatice.

10. Pancreatitele acute sau cronice si cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, pe cand diabetul zaharat este o deficienta a pancreasului endocrin.

pancreasul organ vital inima ficatul creierul fermenti digestivi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005008 (s)