News Flash:

BREAKING NEWS: CONSULTARI la Cotroceni, in lipsa sefului statului. Iohannis si-a trimis consilierii sa discute cu MINISTRII delegati de Dancila

6 Septembrie 2018
790 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis presedinte 1

Presedintele Klaus Iohannis i-a delegat, joi, pe consilierii prezidentiale Mihaela Ciochina si Cosmin Marinescu ca sa discute cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, despre rectificarea bugetara, informeaza Administratia Prezidentiala.

Intalnirea, convocata de seful statului miercuri, inainte ca Guvernul sa adopte OUG privind rectificarea bugetara, a inceput la ora 11.30, cand cei doi ministi au ajuns la Cotroceni. Teodorovici si Toader au intrat la discutii cu consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu si Mihaela Ciochina, presedintele nevenind la intalnire.

Discutiile au loc in contextul in care, dupa invitatia transmisa de Iohannis pentru consultari, Guvernul a adoptat proiectul de rectificare bugetara, in absenta unui aviz al CSAT. Klaus Iohannis a transmis, ulterior, ca, ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Executivul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare si a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura Ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 indeplineste exigentele constitutionale.

Seful statului a adresat invitatia la consultari premierului Dancila miercuri, inaintea sedintei de Guvern in care Guvernul urma sa adopte rectificarea bugetara si in conditiile in care, cu o zi in urma, presedintele suspendase sedinta CSAT in care urma sa fie avizat proiectul de rectificare, solicitand un nou proiect.  Rectificarea bugetara a fost aprobata prin Ordonanta de Urgenta, fara avizul CSAT, fiind invocate decizii ale Curtii Constitutionale conform carora doar solicitarea vizului este obligatorie nu si existenta lui. OUG privind rectificarea bugetara si inca una privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial, desi un act normativ similar, de modificare a Legii CSM, aprobat in sedinta de Guvern, a aparut in MO miercuri.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului Romaniei, doamna Vasilica -Viorica Dancila, prin care o invita pentru consultari, la Palatul Cotroceni, in data de 6 septembrie a.c., ora 11:30, in temeiul dispozitiilor art. 80 si ale art. 86 din Constitutie, avand in vedere opiniile exprimate de Guvern in legatura cu necesitatea rectificarii bugetului de stat pe anul 2018. Consultarile vizeaza clarificarea unor aspecte care tin de rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente si de importanta deosebita. La aceasta intalnire au fost invitati si ministrii de resort", a transmis miercuri Administratia Prezidentiala.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Viorica Dancila a declarat ca Executivul va adopta rectificarea bugetara, precizand ca a fost indeplinita obligatia de a cere avizul CSAT. De asemenea, ea a anuntat ca joi si vineri va face o vizita in Spania, fara a se referi insa la invitatia transmisa de presedinte.

Dupa sedinta Cabinetului, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a anuntat ca Guvernul a adoptat rectificarea bugetara.si ca, avand in vedere ca premierul Viorica Dancila se va afla joi in vizita in Spania, la intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis vor merge el si ministrul Justitiei, Tudorel Toader. 

Ministrul Finantelor a mentionat ca bugetele structurilor din CSAT au rectificare negativa, dar nu exista niciun impediment ca ceea ce au angajat sa fie dus la bun sfarsit.

”Orice cheltuiala pe care o au in vedere pana la final de an va fi asigurata, dar nivelul executiei la 7 luni arata sunt sume neutilizate, iar un management corect si modern spune foarte clar ca nu ai de ce sa tii banii intr-o zona in care nu se cheltuie”, a adaugat Teodorovici.

El a precizat ca ministrul Tudorel Toader a exprimat un punct de vedere privind legalitatea rectificarii bugetare in absenta avizului CSAT, bazandu-se pe trei decizii ale CCR din anul 2011, care stipuleaza ca un aviz este obligatoriu de solicitat dar nu trebuie sa il astepti.


tudorel toader
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005785 (s)