News Flash:

Verdict SOCANT: Pesta porcina africana nu mai poate fi oprita decat printr-o masura extrema

28 August 2018
932 Vizualizari | 0 Comentarii
pesta porcina

Pesta porcina africana nu poate fi oprita decat daca statul ia toti porcii din micile gospodarii si ii duce in ferme conduse de profesionisti. Este opinia unui mare crescator de porci din judetul Braila care a pierdut zeci de mii de animale din cauza virusului agresiv.
El considera ca statul a gresit pentru ca nu a luat masuri de preventie si ca erorile la nivel decizional continua deoarece, marii fermieri nu sunt ajutati in regim de urgenta.

Gheorghe Caruz a pus bazele unei mari afaceri cu porci in judetul Braila. La fel ca alti agricultori, el a avut de suferit din cauza pestei porcine africane. La ferma de porci de la Tichilesti detinuta de familia Caruz, zilele acestea sunt eutanasiati peste 35.000 de porci.

Marele fermier spune ca dupa declansarea epidemiei de pesta porcina africana a luat toate masurile stabilite de autoritati si considera ca factorii de decizie au gresit deoarece nu au impuscat porcii mistreti din Delta Dunarii si nu au instruit populatia.
Potrivit acestuia, autoritatile i-au obligat pe fermieri sa respecte o serie de reguli precum infiintarea unor filtre de dezinfectie si a unor puncte de control, stabilirea unor coridoare de siguranta in jurul fermei, limitarea accesului in zona a persoanelor straine, controlul apei si al furajelor.

„S-a gresit de la inceput, pentru ca nu au fost impuscati porcii mistreti din Delta Dunarii. S-a spus atunci ca este rezervatie, ca speriem pasarile, acum speriem oamenii pentru ca nu o sa mai avem ce manca. Nu s-a facut instruirea populatiei, omul are cel mai important rol, sa anunte imediat autoritatile ca a vazut un porc mort. La noi, nu, trecea omul pe langa cadavru si isi vedea de treaba. Daca se luau masuri radicale in Delta, nu se mai ajungea aici. In Germania au stat cu armata in jurul marilor ferme cand a izbucnit pesta, la fel si in alte state, in Olanda au omorat aproximativ sase milioane de porci. Nu am invatat nimic de la altii, pesta este de doi, trei ani in Ucraina si noi nu am luat nicio masura, am stat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Caruz, unul dintre cei mai importanti crescatori de porci din judetul Braila.

Gheorghe Caruz considera ca virusul nu mai poate fi oprit decat daca se ia o masura extrema: toti porcii din micile gospodarii sa fie luati si crescuti in ferme administrate de profesionisti.

„Parerea mea este ca pesta nu prea mai poate fi oprita, este cel mai parsiv virus, se transmite prin orice, prin oameni, animale, pe aer, prin apa, pe haine, prin pasari, prin furaje, prin unelte, prin soareci. Exista o varianta radicala. Trebuie luati urgent toti porcii din gospodarii, din toata tara. Daca nu se va proceda asa, nu va scapa niciun porc, din nicio ferma din tara. Am avut cheltuieli uriase pentru a face protectie, am respectat toate regulile impuse de autoritati, de pomana”, a spus Gheorghe Caruz.

Fermierul brailean mai vorbeste despre incompetenta unor functionari ai statului care ar putea provoca un dezastru ecologic si economic. Gheorghe Caruz sustine ca a vorbit cu ministrul Agriculturii pentru a primi bani pentru a face eutanasierea porcilor, dezinfectia fermelor si repopularea unitatilor afectate de pesta porcina.

„Sunt cozi de topor prin institutiile statului, nu-si fac treaba, nu respecta ce zice ministrul. Eu am castigat un proces cu APIA, trebuie sa-mi dea peste 1,9 milioane de euro. Nu am primit banii, probabil ne considera dusmani ai poporului, nu oameni de afaceri. Acum eu nu am bani sa omor animalele din ferma. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne-a spus ca ne da banii, a trecut o saptamana si nu am primit nimic. Ori nu au bani, ori nu respecta ordinele ministrului. Daca nu ne dau rapid banii, o sa fie mult mai rau, o sa moara toti porcii si o sa miroasa ingrozitor....Noi vrem sa repopulam, nu la nivelul pe care l-am avut, dar macar reincepem sa repopulam. In lege scrie ca dupa eutanasiere si dezinfectie se depun actele si dupa trei luni se primesc banii de despagubiri. Avem rapid nevoie de bani. Daca nu repopulam, o sa murim de foame. Se distruge zootehnia, se distruge toata agricultura, toate sunt legate, este un lant care merge mai departe in economie, afaceri distruse, locuri de munca pierdute”, a precizat Gheorghe Caruz.

Inainte de declansarea virusului, judetul Braila se afla pe locul doi pe plan national ca numar de porci. Pana in prezent, in judet au fost confirmate 34 de focare de pesta porcina africana in gospodarii si in exploatatii comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiati de veterinari. Pana la finalul campaniei cel putin 200.000 de animale vor fi eutanasiate daca intre timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004885 (s)