News Flash:

Noi detalii privind acuzatiile de plagiat la adresa Codrutei Kovesi. Decizie luata de UV Timisoara

19 Noiembrie 2016
958 Vizualizari | 0 Comentarii
UVT
Universitatea de Vest Timisoara (UVT) va accepta decizia Ministerului Educatiei in privinta lucrarii de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, dupa ce institutia academica timisoreana a transmis la Bucuresti raspunsul cu datele tehnice in aceasta speta, a declarat joi, pentru AGERPRES, Florin Jurca, purtator de cuvant al UVT. 
''Raspunsul nostru a venit in urma unei solicitari a Ministerului Educatiei si urmeaza ca acea institutie sa continue demersurile conform propriilor regulamente. Rezultatul sau decizia acestui organism vor fi acceptate de UVT. Institutia noastra nu mai are nimic de facut pe aceasta solicitare, in momentul de fata'', a afirmat joi, pentru AGERPRES, Florin Jurca. 
Surse din UVT au mentionat pentru AGERPRES ca universitatea timisoreana mai are o solicitare similara, tot referitoare la lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, venita din partea Asociatiei Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) Cluj-Napoca, care ''va primi, probabil, acelasi raspuns'' pe care UVT l-a transmis Ministerului Educatiei. 
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a afirmat intr-o conferinta de presa sustinuta in urma cu aproximativ o luna ca ''softul anti-plagiat este un instrument tehnic, dar care nu spune daca s-a plagiat sau nu". "O teza introdusa intr-un soft trebuie sa fie analizata de specialisti care sa intre in profunzimea problemelor si sa analizeze gradul de similitudine de acolo. Pentru ca un soft da niste indicii intre doua texte si apoi trebuie aprofundat, softul nu este un decident'', a spus rectorul UVT. 
Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara a constatat ca 564 de randuri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, din cele 4.705 sesizate, sunt similare cu alte surse, se arata intr-un comunicat transmis joi AGERPRES de institutia de invatamant superior. 
"In urma comparatiei au fost excluse situatiile in care s-a preluat identic din texte legislative (conform Legii 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucura de protectia dreptului de autor) si randurile identificate ca fiind similare cu lucrari publicate ulterior sustinerii tezei de doctorat analizate. In urma acestui demers, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT a constatat ca 564 de randuri din cele 4.705 randuri sesizate sunt similare cu alte surse. Avand in vedere ca teza de doctorat supusa analizei are 11.512 randuri, cele 564 de randuri, gasite ca fiind similare, in raport cu sesizarea inregistrata la UEFISCDI, cu alte surse, reprezinta un grad de similaritate de 4,9%. In absenta unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT isi asuma in acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei in raport cu sesizarea. Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT concluzioneaza ca sesizarea este nefondata pentru 4.141 de randuri din cele 4.705 sesizate si partial fondata pentru restul", se precizeaza in comunicat. 
Potrivit sursei citate, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT a consultat toate documentele puse la dispozitie de autorii sesizarii si de persoana vizata si a urmat toate procedurile legale pentru a analiza sesizarea mentionata. 
"Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT a facut toate demersurile legale in vederea constituirii unei comisii de specialisti in Drept penal, conferentiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut sa analizeze, in raport cu sesizarea, teza de doctorat mentionata. In urma acestor demersuri, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT a constatat ca nu s-au intrunit conditiile de a forma o comisie de specialisti, care ar putea sa analizeze, in raport cu sesizarea, teza de doctorat. In aceste conditii, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT a analizat modul de redactare a tezei de doctorat in raport cu sesizarea inregistrata la UEFISCDI 2567/13.10.2016, verificand fiecare paragraf din teza ce face obiectul sesizarii si comparandu-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate", sustine sursa citata. 
Totodata, Comisia de Etica si Deontologie Profesionala din UVT anunta ca va trimite in termenele legale raspunsurile catre persoanele implicate. 
Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a inregistrat, pe 7 octombrie, o sesizare referitoare la acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Potrivit site-ului CNATDCU, s-a inregistrat vineri, 7 octombrie, o notificare privind teza de doctorat a sefei DNA, al carui expeditor nu este precizat in transcriptul documentului publicat pe site-ul CNATDCU. 
Potrivit legii, CNATDCU are obligatia de a se pronunta in termen de 45 de zile cu privire la sesizarile primite cu privire la suspiciunile de plagiat. 
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat la inceputul lunii octombrie, la Parlament, ca in cazul in care se va dovedi ca teza de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, e un plagiat, "se vor lua exact aceleasi decizii aplicate in cazuri similare, potrivit legii". 
"Potrivit legii, va trebui sa aplicam exact aceeasi procedura si se vor lua exact aceleasi decizii care au fost luate in cazuri similare pana acum", a afirmat Dumitru, intrebat daca ii se va retrage titlul de doctor Laurei Codruta Kovesi in cazul in care va fi dovedit plagiatul. 
Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) a demarat, la inceputul lunii octombrie, proceduri interne pentru clarificarea situatiei aparute in spatiul public vizavi o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrarii de doctorat a Codrutei Kovesi 
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat in urma cu o luna ca a lucrat sapte ani la teza sa de doctorat si lucrarea a fost intocmita cu respectarea tuturor normelor stiintifice. 
"Teza mea este corecta, este o teza pe care am muncit-o, am lucrat sapte ani la acest doctorat. Am multe articole publicate (...) pe care eu le-am indicat in teza. Cine are indoieli cu privire la corectitudine nu are decat sa faca sesizare. (...) Cine contesta sa vina cu probe si sa faca sesizare", a spus Kovesi, la Europa FM. 
Sefa DNA a explicat ca lucrarea sa de doctorat a fost verificata in anul 2012 de Comisia Nationala de Etica, decizia acesteia fiind ca nu este vorba de un plagiat. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1336 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006672 (s)