Frenezia inscrierii elevilor in clasa pregatitoare este pe cale sa inceapa. La fel ca si in anii trecuti, parintii se pregatesc de inscrierile celor mici in clasa zero, si, la fel ca in fiecare an, parintii prefera anumite scoli, chiar daca aceste unitati de invatamant nu se afla in zona in care locuiesc.
Marti a aparut ordinul de ministru pentru inscrierea in invatamantul primar.
„Nu o sa fie un an foarte usor – de la an la an tendinta parintilor este de a se duce spre anumite scoli, ar trebui copiii sa fie repartizati pe unitatile de invatamant in functie de domiciliu. Metodologia permite, in situatia in care constatam ca sunt foarte multi copii apartinand circumscriptiei, sa putem face o realocare a strazilor pe alte circumscriptii. E foarte greu sa facem acest lucru si riscam sa ni se aduca acuze ca defavorizam pe unii si favorizam pe altii”, spune Aura Danielescu, inspector scolar general de Timis.
Liceul Pedagogic, spre exemplu, si-a propus doua clase, anul trecut, si a sfarsit prin a avea cinci clase.
In 16 februarie vor aparea circumscriptiile finale pentru inscrierea copiilor in clasa zero.
„Cei de la Pedagogic au copii de cinci clase si si-au propus doua clase. Avem posibilitatea sa majoram acel plan de scolarizare, dar in cativa ani se poate intampla un lucru neplacut – in cativa ani toate clasele de gimnaziu pot avea ore de dupa-amiaza, spatiul este cel care... este. Daca nu le dam acele clase va fi foarte greu – metodologia spune ca toti copiii din circumscriptie trebuie admisi la unitatea de invatamant. Pana vineri vom decide daca dam circumscriptie Pedagogicului, si ei vor hotari cum procedeaza. In orice forma am fi propus criterii, orice parinte le poate considera discriminatorii. Cati dintre noi, parinti, ne dam seama ca, neavand un loc fizic, evident ca vor ajunge sa aiba cursuri de dupa-amiaza”, precizeaza Aura Danielescu.
Parintii isi fac, de obicei, mutatie sau viza de flotant in circumscriptiile unde se afla scolile unde doresc sa-si inscrie copilul, iar atunci au dreptul legal si au prioritate pentru ca micutul sa paseasca in clasa zero la acea scoala. Printre scolile din Timisoara preferate de parinti se numara „Grigore Moisil”, Scoala nr. 16, Scoala nr. 30, Colegiul Banatean si Liceul Pedagogic, scrie
tion.ro.
„Si din punct de vedere al calitatii este o scadere. La fel cum urcam clasele ca numar, ar trebui sa urcam si la calitate. Daca anul trecut pe cinci clase am permis 150 de elevi, anul acesta pe doua clase vom avea 50 de locuri”, mai spune Danielescu.
In judetul Timis sunt 268 de clase pregatitoare si se preconizeaza ca se vor inscrie 5.743 de elevi.
Inscrierea in clasa pregatitoare are mai multe faze – in perioada 18-26 februarie se vor organiza zile ale portilor deschise in scoli. In aceste zile copiii si parintii pot vizita spatiile unitatii de invatamant. Intre 16 si 27 februarie se vor organiza, in unitatile de invatamant, intalniri pentru informarea si consilierea parintilor, iar in perioada 17 februarie – 11 martie are loc evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor.
Intre 17 februarie si 12 martie se va comunica rezultatul acestei evaluari parintilor care au solicitat acest proces. In 16 februarie se va afisa, la sediul unitatii de invatamant si al inspectoratului scolar, dar si pe site-urile acestor institutii, programul de completare a cererilor tip pentru invatamantul primar.
Intre 23 februarie si 13 martie are loc completarea de catre parinti, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copilului, a cererilor tip de inscriere. In 14 martie are loc procesarea cererilor de inscriere si repartizarea in scoala de circumscriptie a viitorilor elevi. In 17-19 martie se proceseaza cererile parintilor care solicita inscrierea copilului la alta unitate de invatamant decat cea de circumscriptie, pe locurile ramase libere.
A doua etapa de inscriere incepe in 23 martie.
Comentarii (1)