Romania îndeplineste în acest an toate criteriile de aderare la Zona Euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind în grafic în ce priveste cresterea convergentei reale
"Romania îndeplineste în 2014 toate criteriile de aderare la Zona Euro: rata inflatiei, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitate curs de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB. Suntem în grafic în ceea ce priveste cresterea convergentei reale. Tinta EURO - 2019", se arata în prezentarea Guvernului privind "Rezultatele economice în anul 2013 - Tintele pentru 2014-2015".
La sfarsitul anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat ca obiectivele simbolice ale Romaniei trebuie corelate cu date simbolice, astfel ca anul 2018, cand se împlineste centenarul Marii Uniri de la 1918, ar fi potrivit pentru aderarea Romaniei la moneda euro.
La finele anului 2012, cand Romania înca pastra tinta de adoptare a monedei euro în 2015, Ponta a declarat ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este în favoarea unei Europe cat mai bine închegate, ca doreste sa intre în Euro, însa anul 2015 nu este un reper batut în cuie.
O luna mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, în conditiile în care 2015 nu mai este viabil.
Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra în zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani în ERM-II, timp în care moneda nationala sa fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.
Polonia a renuntat de asemenea, în programul de convergenta actualizat transmis CE în luna aprilie, la asumarea unei tinte indicative privind aderarea la zona euro, invocand ca motive incertitudini legate de orizontul de timp necesar pentru respectarea preconditiilor, dar si "situatia din zona euro".
Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, în luna iulie, ca adoptarea euro va întarzia probabil pentru o perioada de înca 10 ani, deoarece este necesara modificarea constitutiei, care nu poate fi realizata fara o majoritate calificata de cel putin doua treimi în Parlament. Mediafax.ro
Comentarii (0)