News Flash:

Dr. Mihaela Bilic: Mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului ci o nevoie de glucoza a creierului

29 August 2017
1023 Vizualizari | 0 Comentarii
la masa
Mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului ci o nevoie de glucoza a creierului pentru ca el cu asta se hraneste, spune Mihaela Bilic, medic nutritionist, voluntar in cadrul proiectului ''Zambete pentru mame si copii'' al Fundatiei Policlinici Sociale Regina Maria.
Ea arata ca pofta de dulce sau chiar de paste fainoase este "o chestiune care mai degraba tine de o nevoie de calmare a capului".
*** Diferenta intre mancatul de foame, ca necesitate a organismului, si mancatul emotional
"Mancatul de foame se traduce prin senzatii fizice, corpul simte si atunci avem fie la nivelul stomacului sau al tubului digestiv usor gol sau crampe, ulterior, daca senzatia de foame creste, slabiciune, o lipsa puterii de concentrare. Pe masura ce foamea avanseaza ajungem la nervozitate, iritabilitate. In schimb, mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului ci o nevoie de glucoza a creierului. El cu glucoza functioneaza dar, in acelasi timp, il si anesteziasa, ii da stare de bine. Mancatul emotional ne indeamna spre dulce sau spre produse fainoase — paine, pizza, paste—, pentru ca ele contin glucoza. Este o chestiune care mai degraba tine de nevoia de calmare a capului. Trebuie sa invatam sa facem diferenta intre mancatul de foame si cel emotional. Corpul nu stie sa ceara, in schimb, mintea noastra, care niciodata nu simte, are intotdeauna foarte multe idei si este insatiabila. Ea nu este niciodata satula, poate manca oricat, tocmai pentru ca nu simte. Deci, putem manca chiar daca suntem satui, din simplul fapt ca respectivul produs ne da o stare de bine. Zaharul este, de obicei, principalul element care tradeaza mancatul emotional. Corpul nu stie sa ceara zahar, cel mult cere paine, dar zahar cere capul", explica dr. Mihaela Bilic.
*** Ciorba, cel mai dietetic aliment; nu exista alimente nesanatoase
''Mancarea traditionala ingrasa daca gatim dupa metode traditionale: cu foarte multa grasime, cu multa prajeala, ulei. Altfel, ciorba este cel mai dietetic si echilibrat aliment, tocanita, pentru ca are sos, inseamna legumele si carnea puse laolalta, gatit tot in mediul umed, ceea ce face ca produsul sa fie usor de digerat. Singurul lucru de care trebuie sa tinem cont este uleiul. Sa fim foarte zgarciti cu sticla de ulei. Intr-o lingura de ulei avem 100 de calorii si atunci toata portia de tocanita nu are 100 de calorii, cat are o lingura de ulei", spune dr. Bilic.
Medicul sustine ca nu exista alimente nesanatoase, ci mult prea concentrate in grasimi, zahar, calorii, prea mult procesate, deshidratate.
"Acelea sunt, mai degraba, un fel de concentrat de alimente si atunci ele trebuie mancate rar si cu foarte multa grija la cantitate. Nu este nici un aliment nesanatos prin definitie. Tot ce este comestibil face bine organismului. In prezent, nesanatos se refera la potentialul lui de a ingrasa si atunci toate aceste produse mult industrializate, datorita concentratiei mari de zahar sau de grasimi trebuie mancate in cantitate mica si rar", puncteaza ea.
*** Sfaturi pentru educarea copiilor — sa nu inlocuim apa cu sucurile; fructele nu se consuma in exces
"Instictiv, noi alegem tot ce este bogat in zahar si grasime, pentru ca natura stie ca din zahar si grasime crestem. Daca am fi crescut din legume ne-ar fi dat instinctul sa fim atrasi de legume spontan, ceea ce nu se intampla. Legumele au 90% apa, deci nu avem cum sa crestem din legume. Un copil trebuie invatat ca produsele bogate in zahar si cele bogate in grasime sunt un fel de alimente superconcentrate. Impreuna cu el stabilim cat de des sau in ce ocazii se vor consuma. Daca un copil mananca chips-uri si bea suc o data la o saptamana, la doua saptamani, nu se intampla nimic. Important este sa nu transformam acest lucru intr-un obicei, sa nu existe in casa la liber. Sa nu inlocuim apa cu sucurile. Adultii se apuca sa manance fructe, chiar daca nu le plac, pe principiul ''trebuie sa mancam fructe in fiecare zi''. Fructele nu sunt alimente de baza, legumele da", arata medicul.
*** Obezitatea, cauzata de consumul in cantitate mare al alimentelor si sedentarism
"Suntem din ce in ce mai grasi pentru ca, probabil, suntem din ce in ce mai bine hraniti. Noi, cand vedem mancare, o vrem. Asa ne-a facut natura. Nu avem instincte care sa ne departeze de mancare. Putem manca oricum, oricat, orice — este o chestiune de supravietuire. Si atunci, aceasta abundenta ne este de fapt dusmanul, plus sedentarismul. Activitatea fizica s-a mutat in virtual. Nu putem sa ne abtinem si ne miscam din ce in ce mai putin", mai arata Mihaela Bilic.
*** Un copil nu trebuie sa manance dietetic; traditionalul orez cu lapte, mai sanatos decat cerealele
''In nici un caz, un copil nu trebuie sa manance dietetic, pentru ca el are nevoie de grasimi atata timp cat este in crestere. Mancatul dietetic este un mancat nesanatos. Grasimea este substratul esential pentru crestere, iar un copil mai degraba trebuie sa manance gras. Un copil are nevoie de grasime de calitate. Obligatoriu, copiii trebuie sa manance unt, sa bea laptele integral. Nu intamplator copiii prefera cartofii prajiti. Avem nevoie de grasime pentru a creste, tot ce inseamna sistem nervos la copilului se dezvolta pe baza grasimii, deci este o chestiune de buna crestere. Nu trebuie sa manance dietetic sub nicio forma, trebuie invatat sa aiba si legume in farfurie", adauga Mihaela Bilic.
Despre grasimea de palmier, intalnita pe majoritatea etichetelor produselor aflate pe rafturile supermarketurilor, Mihaela Bilic spune ca nu este in niciun caz mai sanatoasa decat cea de porc, de exemplu. Detalii pe AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006332 (s)