News Flash:

De ce este obligatoriu un certificat energetic și care sunt pasii pentru a-l obtine?

21 Decembrie 2017
1411 Vizualizari | 0 Comentarii
certificat energetic

De cativa ani, orice imobil ce urmeaza a fi comercializat, iniferent ca este vorba despre un apartament, o casa sau un bloc de apartamente, are nevoie de un certificat energetic. Evident, certificarea energetica reprezinta o cheltuiala, insa din fericire, cheltuiala nu este una mare si se dovedeste foarte utila, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Certificatul energetic este un document prin care se atesta apartenenta unei cladiri la o aumita clasa energetica si poate sa fie obtinut doar prin intermediul unui auditor energetic de gradul I sau de gradul II.

De ce este acest certificat energetic obligatoriu?

Raspunsul scurt este simplu: a fost impus de Uniunea Europeana. Conform legii 159/203 bazata pe o directiva europeana, certificarea energetica este esentiala. 
Analizand in detaliu, putem descoperi ca obligativitatea are motivatii cat se poate de serioase si se bazeaza pe numeroasele avantaje pe care un astfel de certificat energetic le ofera:
poate sa ofere informatii relevante in ceea ce priveste problemele energetice ale unei cladiri, in asa fel incat sa poata fi rezolvate cu o mai mare usurintta;
Ajuta la obtinerea unui pret mai bun pentru imobil. Cladirile care fac parte din clasele de eficienta A, B sau C pot avea un pret cu cateva procente mai mare, ceea ce inseamna un plus pentru vanzator;
Ofera informatii relevante pentru cumparator. Cumparatorul poate beneficia, de asemenea, de prezenta unui certificat energetic. Acesta va sti exact in ce investeste si va putea sa isi calculeze un plan de reparatii in cazul in care este nevoie de unul.

Ce se intampla daca se face o tranzactie fara certificat energetic?

Riscurile sunt atat de partea vanzatorului, cat si de partea cumparatorului. Pentru vanztor exista riscul ca documentul de vanzare-cumparare sa nu fie acceptat de administratia financiara. Acesta poate sa fie declarat nul si chiar sa fie atacat in instanta de catre partile implicate in vanzare.
Pentru cumparator, riscurile sunt cel putin la fel de mari. Acesta poate sa intampine pierderi substantiale de energie si costuri direct proportionale, care in timp se fac simtite.

Cum se poate obtine un certificat energetic?

Desi pare un proces greoi, obtinerea certificatului energetic este destul de simpla. 
Cu putina atentie, in 24 de ore documentul poate sa fie in dosarul imobilului. Pentru asta insa, trebuie sa fie gasit un auditor energetic cu experienta si cu atestare e la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Exista atat auditori de gradul I, cat si de gradul II. Auditorii de gradul I ofera mai multe variante de servicii, fiind capabili sa faca inclusiv un audit energetic.
Dupa gasirea auditorului, in responsabilitatea proprietarului cade pregatirea actelor si informatiilor, care trebuie sa numere (dupa caz) urmatoarele documente:
Copie dupa schita apartamentului;
Planul de arhitectura al cladirii;
Informatii referitoare la modalitatile de incalzire si la consumatorii din cladire;
Memoriul de arhitectura;
Este posibil ca auditorul sa ceara mai multe documente care ii sunt de folos. Auditorul energetic va face o vizita scurta la pentru a descoperi amanuntit toate detaliile legate de cladire. 
Dupa vizita auditorului urmeaza eliberarea certificatului, care in mod normal ar trebui sa se faca in maxim 24 de ore si nu ar trebui sa coste mult. 
Costul mediu pentru certificarea unei garsoniere, spre exemplu, este de 130 de lei. 
In functie de marimea spatiului ce urmeaza a fi certificat, dar si in functie de alte criterii, costul poate sa creasca, ajungand la 180 de lei pentru un apartament de 5 camere si chiar la sume mai mari pentru alte tipuri de imobile.


certificarea energetica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005020 (s)