News Flash:

Certificat energetic. De ce este nevoie de el si care sunt riscurile celor care nu il au?

21 Decembrie 2017
958 Vizualizari | 0 Comentarii
certificat energetic bucuresti

Certificat energetic. De ce este nevoie de el si care sunt riscurile celor care nu il au?

Tranzactiile cu imobiliare sunt reglementate destul de strict, in asa fel incat sa nu existe niciun risc pentru cei care le fac. O reglementare importanta si relativ noua este prezenta unui certificat energetic in dosarul de vanzare-cumparare sau inchiriere. 
Pentru a duce la bun sfarsit in mod legal o tranzactie imobiliara, este nevoie de un astfel de document, conform legii numarul 372 din 2005 si a legii 159 din 2013. 
Nu toate cladirile au nevoie de un certificat energetic, insa daca este vorba despre o constructie in care sunt desffasurate activitati umane, sansele ca acesta sa fie necesar sunt uriase.

Ce contine un certificat energetic si cum se obtine?

Exista o singura categorie profesionala care poate sa intocmeasca un astfel de certificat, iar cei care fac parte din ea se numesc auditori energetici. Se poate opta fie pentru auditori de gradul I, cu o pregatire ceva mai complexa, fie pentru auditori de gradul II. Ambele categorii au posibilitatea de a redacta un certificat energetic, insa auditorii de gradul I au si alte optiuni, cum ar fi efectuarea unui audit energetic complex.
Toti auditorii din Romania sunt autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
Din punct de vedere al continutului, certificatul energetic este un document relativ simplu, care ofera o atestare a clasei de eficienta energetica a cladirii. Clasele de eficienta sunt notate cu litere de la A la G, iar un imobil ce face parte din clasa A este extrem de eficient, in timp ce un imobil din clasa G prezinta o lipsa acuta de performanta energetica.

Care sunt riscurile pe care si le asuma cei care nu solicita un certificat energetic?

In functie de tipul de imobil vizat, riscurile sunt destul de mari. Pentru tranzatctiile dintre persoane fizice exista riscul ca documentul de vanzare-cumparare sa fie declarat nul, iar pentru cladirile comerciale, lipsa certificatului si neafisarea lui in loc vizibil se pedepseste cu amenzi de pana la 2500 de lei.

De ce este nevoie pentru intocmirea unui certificat energetic?

Auditorul energetic ia in considerare mai multe elemente inainte de a concepe si de a semna certificatul energetic. Printre cele mai importante se numara si urmatoarele:
Modul in care este anvelopata cladirea. Fiecare detaliu conteaza,  asadar, auditorul face o analiza atenta a etanseitatii teraselor, peretilor exteriori si planseului, pentru a determina daca exista pierderi de caldura. Cladirile anvelopate corect au sanse foarte mari sa se bucure de o eficienta energetica mult mai mare decat cele care sunt neanvelopate.
Starea instalatiilor din cladire. Instalatiile de incalzire si cele de alimentare cu apa calda pot si ele sa contribuie in mod decisiv la nota pe care o primeste imobilul. 
Orientarea cladirii. Modul in care este orientata cladirea are, la randul sau, un impact destul de mare, deoarece pozitia soarelui in anumite perioade ale zilei poate sa influenteze confortul termic din interiorul cladirii.
Instalatiile de climatizare. Ventilatia si incalzirea din cladire joaca si ele un rol important in tot procesul de obtinere a unui certificat energetic.
De regula, orice element care poate influenta temperatura si care poate sa duca la economii de energie are un loc in analiza pentru obtinerea certificatului.

De ce merita sa fie achizitionat un astfel de certificat energetic?

Trecand peste obligativitatea lui, certificatul energetic poate sa ofere o multime de avantaje celor care il detin sau celor care urmeaza sa achizitioneze un imobil. O casa care are o nota buna pe certificat va putea avea un pret mai mare, iar cumparatorii vor avea garantia ca fac o investitie buna.
Odata facut, un certificat energetic este valabil timp de 10 ani, ceea ce reprezinta un alt avantaj, mai ales daca se tine cont de costurile mici.


certificat energetic audit energetic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1243 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006620 (s)