News Flash:

Viceprimarul Lațcău anunță demararea actualizării sistemului GIS din Timișoara

11 Decembrie 2020
873 Vizualizari | 0 Comentarii
Ruben Lat ca u

Informațiile conținute în sistemul GIS al Timișoarei vor fi actualizate și nu vor mai fi ”secret de stat”, urmând să fie disponibile în sistem deschis, a anunțat noul viceprimar, Ruben Lațcău. Pentru a se elimina haosul legat de acest sistem, care cuprinde toate informațiile legate de utilitățile publice din subteran va fi adus la zi, aceasta cu ajutorul comunității de specialiști din domeniu, dar și cu cel al Facultății de Geografie.

În acest moment, primăria nu are habar pe unde merg țevile de utilități, se începe un șantier și pe teren se tot descoperă câte o țeavă uitată sau un stâlp despre care nu știa municipalitatea că există.

”Unul dintre motivele pentru care Primăria a ajuns adesea în situația în care să spargă străzi și să înceapă șantiere fără să știe exact ce rețele va întâlni este faptul că nu avem un GIS (Geographic Information System – Sistem Informațional Geografic) pus la punct. Un GIS actualizat cu ultimele dezvoltări imobiliare, cu modificările de rețele făcute de privați și cu situația exactă a rețelelor publice. De aici situația că dăm drumul la șantier și ulterior descoperim că avem niște stâlpi de mutat – vezi Alexandrescu. Banca de Date Urbane, cum este cunoscut departamentul din Primărie, a fost în ultimii ani un departament văduvit adesea de resurse și expertiză. Colaborarea dintre acest departament și restul direcțiilor tehnice a fost și ea cel puțin deficitară. GIS-ul, care e de fapt cartografierea digitală a infrastructurii edilitare, ar trebui să fie unealta pe care toți cei ce lucrează la Tehnic și Dezvoltare să o folosească zilnic. Precum este calculatorul pentru contabil sau pixul pentru prima”, a anunțat Lațcău.

În sprijinul municipalității, pentru actualizarea GIS, vin cei din comunitatea locală din domeniu, și cei de la Facultatea de Geografie, cărora li s-a oferit acces la datele existente. În doi ani va fi actualizat și disponibil publicului.

”Dar e clar că nu putem să ieșim din baltă trăgându-ne singuri de păr și că avem nevoie de ajutor și susținere, tocmai de aia mă bucur că am putut să folosim pentru acest proiect energiile creative, de care tot vorbeam, ale orașului. Am avut azi o discuție prin care am început planul pentru actualizarea GIS-ului cu cei de la Comunitatea GIS din Timisoara și cu Facultatea de Geografie. Obiectivul este ca în 2 ani să actualizăm acest instrument și să îl democratizăm. Să fie deschis și disponibil în regim de date deschise pentru toți timișorenii. Primul pas l-am făcut azi, oferind acces Comunității GIS și Facultății de Geografie la acest instrument. Știu că e doar un mic pas pentru oraș și îmi repugnă să vorbesc public despre intenții ce nu s-au materializat încă, dar este un pas uriaș pentru colaborarea deschisă dintre funcționari și societatea civilă. La anul, acest plan își va face loc pe lista de investiții și vom începe să punem în fapte ceea ce azi doar am planificat.  Pas cu pas, cum zicea un clasic”, a mai spus Lațcău.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1176 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005893 (s)