News Flash:

Cele mai fericite tari din lume, editia 2022. Finlanda, in fruntea clasamentului

21 Martie 2022
512 Vizualizari | 0 Comentarii
tari fericite

Topul a fost facut public saptamana trecuta, cu ocazia Zilei Internationale a Fericirii, celebrata anual pe 20 martie. Finlanda a fost desemnata, din nou, tara cea mai fericita din lume. Este pentru al cincilea an la rand cand statul nordic primeste acest titlu, cu un scor de aproape 8 puncte din 10.
„Pierderile devastatoare de vieti omenesti si incertitudinea tot mai mare pun lumea foarte mult pe ganduri, dar exista o veste buna pentru umanitate: bunavointa creste la nivel global, scrie CNN.

Este una dintre concluziile cheie la care au ajuns cei de la World Happiness Report, o publicatie a Retelei ONU de solutii pentru dezvoltare durabila. Rezultatele vin din datele obtinute in urma realizarii unui sondaj global la care au participat oameni din aproximativ 150 de tari.

Raportul analizeaza fericirea din intreaga lume, marcand cu aceasta ocazie cea de-a 10-a aniversare de cand acest top al celor mai fericite tari este realizat.

Dupa doi ani de pandemie, raportul a scos la iveala lucruri neasteptate: cresteri foarte mari ale tuturor celor trei forme de bunavointa regasite in sondaj.

„Marea surpriza a fost ca la nivel global, intr-un mod necoordonat, au existat cresteri foarte mari ale tuturor celor trei forme de bunavointa care s-au regasit in sondajul Gallup World”, a declarat pentru CNN John Helliwell, unul dintre cei trei editori fondatori ai raportului.

Helliwell a mai afirmat ca donatiile catre organizatii de caritate, ajutorarea necunoscutilor si voluntariatul sunt toate in crestere, „in special ajutorul acordat strainilor in 2021, fata de perioada de dinaintea pandemiei sau fata de 2020”.

Media globala a celor trei masuri a crescut cu aproximativ 25% in 2021, comparativ cu nivelurile pre-pandemie, se arata in raport.

Nordicii sunt cei mai fericiti

Finlanda este cea mai fericita tara din lume, pentru al cincilea an la rand, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate in mare parte pe evaluarile din sondajul Gallup World Poll.

Tara nordica si vecinii sai Danemarca, Norvegia, Suedia si Islanda au obtinut toate rezultate foarte bune la masurile pe care le foloseste raportul. Locuitorii din aceste tari se bucura de speranta de viata sanatoasa, PIB crescut pe cap de locuitor, sprijin social in perioade de necazuri, coruptie scazuta si incredere sociala ridicata, generozitate intr-o comunitate in care oamenii au grija unii de altii si libertatea de a lua decizii cheie in viata.

In clasamentul din acest an, pe locul 2 se afla Danemarca, urmata de Islanda pe locul 3. Elvetia, Tarile de Jos si Luxemburg ocupa locurile 4-6. Suedia si Norvegia ocupa pozitiile sapte si opt. Israelul ajunge pe 9, iar Noua Zeelanda pe 10. Canada (pozitia 15), Statele Unite (16) si Regatul Unit (17) s-au clasat toate in primele 20.

In mod cert, bunavointa este cea mai importanta, pentru ca lumea raspunde activ la razboiul din Ucraina. Sondajele pe care s-a bazat clasamentul fericirii din acest an au fost efectuate inainte de razboi. Ucraina si Rusia se incadreaza ambele in jumatatea inferioara a clasamentului mondial pentru fericire in raportul 2022, cu Ucraina pe locul 98 si Rusia pe locul 80.

In ceea ce priveste tara nostra, romanii sunt putin mai fericiti comparativ cu anii trecuti. In 2022, Romania ocupa locul 28, in timp ce in urma cu 7 ani ocupa locul 86. Anul acesta, tara noastra a reusit sa depaseasca scorul fericirii detinut de Spania, Ungaria sau Japonia.

Conform raportului, tarile cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela si Afganistan.

Cele mai fericite tari din 2022

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Elvetia

5. Olanda

6. Luxemburg

7. Suedia

8. Norvegia

9. Israel

10. Noua Zeelanda

11. Austria

12. Australia

13. Irlanda

14. Germania

15. Canada

16. Statele Unite ale Americii

17. Regatul Unit

18. Cehia (Republica Ceha)

19. Belgia

20. Franta

 

Fericirea in vremuri tulburi

Potrivit raportului din acest an, ingrijorarile si stresul au scazut in al doilea an al pandemiei, desi in primul an au crescut cu 8%.

„Cred ca o parte din asta se datoreaza faptului ca oamenii stiau putin mai mult cu ce au de-a face in al doilea an, chiar daca au existat noi surprize”, a spus Helliwell.

Evaluarile medii ale vietii „au ramas remarcabil de rezistente” in timpul pandemiei, cu influentele negative si pozitive compensandu-se reciproc, se arata in raport. In ceea ce ii priveste pe tineri, satisfactia de viata a scazut, in timp ce pentru cei peste 60 de ani, aceasta a crescut „cu putine schimbari generale”, potrivit raportului.

„Dar, in general, oamenii sunt prea pesimisti cu privire la bunavointa din societatile in care traiesc, asa ca atunci cand se intampla dezastrul real si vad alti oameni raspunzand pozitiv pentru a-i ajuta pe altii, le ridica opinia atat despre ei insisi, cat si despre concetatenii lor, “, a adaugat John Helliwell.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008335 (s)