News Flash:

Ministrul Sanatatii cere medicilor de familie sa nu refuze acordarea asistentei medicale

5 Mai 2015
591 Vizualizari | 0 Comentarii
cardul sana
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, cere medicilor de familie sa nu refuze acordarea asistentei medicale motivand blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sanatate, atentionand ca sunt obligati sa acorde servicii medicale pacientilor de pe listele lor.
Ministrul Nicolae Banicioiu a transmis aceasta solicitare in conditiile in care toate sesizarile pacientilor transmise marti Ministerului Sanatatii sunt legate de atitudinea unor reprezentanti ai medicilor de familie care refuza acordarea asistentei medicale motivand blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sanatate.
Ministerul Sanatatii atrage atentia tuturor medicilor de familie ca, in conformitate cu contractul pe care il au incheiat cu casele de asigurari de sanatate, sunt obligati sa acorde asistenta medicala pacientilor de pe listele lor.
Nicolae Banicioiu le cere medicilor de familie "sa dea dovada de responsabilitate si profesionalism, asa cum au facut si pana in prezent", si sa respecte drepturile pacientilor care sunt contribuabili la sistemul de sanatate.
Ministrul Sanatatii subliniaza ca implementarea sistemului prin cardul de sanatate nu trebuie sa reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacientii au tot dreptul.
"Mai mult, atragem atentia medicilor de familie ca sistemul de accesare a cardului national de sanatate este un proiect cunoscut de furnizorii din sistem inca din anul 2006, atunci cand a fost introdus prin Legea 95/2006 privind reforma in sanatate. Asa cum toti furnizorii de servicii de sanatate au fost informati inca de la inceputul anului, sistemul de accesare a cardului national de sanatate trebuia verificat si utilizat de catre furnizori inainte de 1 mai 2015", a mai spus ministrul Sanatatii.
De asemenea, ministrul Nicolae Banicioiu le cere reprezentantilor caselor de asigurari de sanatate si directiilor de sanatate publica sa verifice la toti furnizorii de servicii sesizarile care vin din partea pacientilor.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a anuntat ca din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel national, 136.556 au fost fara card si 87.914 cu cardul de sanatate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de retete fara card si 24.693 cu card.
Potrivit CNAS, in totalul serviciilor medicale au fost incluse si cele acordate copiilor care nu au nevoie de card. CNAS a facut aceasta precizare dupa ce mai multi furnizori de servicii medicale au semnalat faptul ca nu pot da retete copiilor pentru ca nu au card de asigurari de sanatate.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, ca anunturile de genul «de la 1 mai nu primiti servicii medicale, nu mai primiti retete» sunt false".
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0712 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011961 (s)