News Flash:

Fostul primar al Timisoarei si alte noua persoane, achitate in dosarul finantarii echipei de fotbal Politehnica

15 Iulie 2018
820 Vizualizari | 0 Comentarii
ciuhandu

Zece persoane, intre care fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandru, au fost achitate, vineri, de Tribunalului Timis in dosarul finantarii echipei de fotbal Politehnica Timisoara. Doar fostul secretar al Primariei a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
Purtatorul de cuvant al Tribunalului Timis, judecatorul Calin Roman, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, ca zece din cele unsprezece persoane acuzate de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu in acest dosarul finantarii echipei de fotbal Politehnica Timisoara au fost achitate. Este vorba de fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, precum si angajatii din Primaria Timisoara Delia Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mirel Munteanu, Mariana Dimitriu, Martin Staia, Nicusor Miut si Alina Pintilie.

Doar Ioan Cojocari, fostul secretar al Primariei Timisoara, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, fiind obligat sa munceasca in folosul comunitatii timp de 60 de zile. De asemenea, Ioan Cojocari trebuie sa achite suma de 27 de milioane de lei Primariei Timisoara.

“Au fost achitati toti inculpatii, cu exceptia domnului Ioan Cojocari, care a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare. Pe latura civila, Ioan Cojocari are obligatia de plata a sumei de 27 de milioane de lei catre Primaria Timisoara. Decizia nu este definitiva, poate fi atacata in termen de zece zile”, a afirmat Calin Roman.
DNA a decis, in aprilie 2016, trimiterea in judecata a lui Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timisoarei, a fostului viceprimar si actual consilier local, Adrian Orza, a secretarului primariei Ioan Cojocari, alaturi de Miut Nicusor Constantin, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dumitru Delia Ileana, Mihalache Teodora Violeta, Dimitriu Mariana si Haracicu Smaranda Maria in dosarul ce investigheaza finantarea ilegala a echipei de fotbal Politehnica Timisoara detinuta de Marian Iancu.

“In cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea data primar al Municipiului Timisoara si inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timisoara, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.). In acest context, edilul, impreuna cu inculpatii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria si Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9. 000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara”, iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus. De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea “sprijinirea” activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolventa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitatii. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, atat la data semnarii contractului de asociere, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a acestuia pentru urmatoarele perioade bugetare, cum rezulta din actele de la dosar. Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare”, se arata in comunicatul DNA din 2016.

Primaria Timisoara s-a constituit parte civila in proces cu suma de 31,6 milioane de lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006366 (s)