News Flash:

Ce patesti daca lucrezi duminica

23 Martie 2018
919 Vizualizari | 0 Comentarii
biserica

De obicei, inainte de Vecernia Sarbatorii sau a duminicii inceteaza orice lucrare. Este mai bine sa se lucreze mai mult in ziua de mai inainte de ajun, atunci cand se poate randui aceasta, si sa nu se lucreze dupa Vecernia ajunului.

Altceva este sa faca cineva intr-o sarbatoare sau duminica un lucru usor, dupa amiaza, atunci cand este mare nevoie, dar si acesta cu mare grija. Mai demult si taranii care erau la ogoarele lor, de indata ce auzeau clopotul de Vecernie, isi faceau Cruce si incetau munca. La fel si femeile ce stateau acasa, se sculau, isi faceau Cruce si lasau impletitul sau orice altceva lucrau. Iar Dumnezeu ii binecuvanta. Erau sanatosi si se bucurau… Acum au desfiintat sarbatorile, s-au indepartat de Dumnezeu si de Biserica si in cele din urma tot ce scot din munca lor dau la doctori si la spitale… Odata a venit un tata la Coliba si mi-a spus: “Copilul meu se imbolnaveste adesea si medicii nu pot afla ce are”. “Sa incetezi sa mai lucrezi duminica si toate se vor schimba”, i-am spus. Si intr-adevar, n-a mai lucrat si copilul lui s-a vindecat.

Intotdeauna le spun mirenilor sa inceteze de a mai lucra duminicile si sarbatorile, ca sa nu-i ajunga nenorociri in viata. Fiecare isi poate randui treburile, astfel incat sa nu le faca in duminici si sarbatori. Principalul este sensibilitatea duhovniceasca. Daca exista sensibilitate, se pot afla solutii pentru toate. Si chiar de s-ar pagubi putin din pricina unor schimbari ale treburilor lor, vor primi indoita binecuvantare. Dar multi nu inteleg aceasta. Nu merg nici la Sfanta Liturghie. Sfanta Liturghiesfinteste. Daca crestinul nu merge duminica la biserica, cum se va sfinti? Din pacate, insa, oamenii incet-incet merg inspre a nu mai respecta nici sarbatori, nici nimic.
Sfantul Paisie Aghioritul

Legat de acelasi subiect redam in continuare cuvantul Parintelui Cleopa:

„Parinte, sunt obligat sa lucrez Duminica, ca daca nu, imi desface contractul de munca!” Hai sa va spun un lucru! Nu va suparati; banii care ii castigati Duminica, sa-i dati la saraci! Ca este mai mare milostenia decat tinerea unei zile.


Ati vazut voi cand Mantuitorul a vindecat pe femeia cea garbova de optsprezece ani in sinagoga? Ati vazut ca vine mai-marele sinagogii si cu ravna legii se fatarniceste? Nu putea lovi pe Hristos cu cuvantul, ca-i omora lumea, ca lumea tinea la Hristos. Auzi ce spune fatarnicul: Sase zile sunt in care trebuie sa se lucreze; in acestea veniti sa va vindecati, dar nu in ziua sambetei! (Luca 13, 14). Mantuitorul nu l-a mai rabdat: Fatarnice! Caci una avea in inima si alta in gura. Acela-i fatarnic, care are una pe limba si alta in inima.

Fatarnicia este mai rea decat toti dracii! Ai vazut ca apostolii in ziua sambetei smulgeau spice si mancau si cate minuni nu au facut in ziua sambetei, ca sa rastoarne parerea acelor sambatari, care voiau sa-si faca dreptate. Ce? Sambata s-a facut pentru om, nu omul pentru sambata (Marcu 2, 27). Deci voi, daca sunteti fortati de imprejurari sa lucrati, lucrati cinstit, corect si sa nu furati. Nu-i voie sa furi nici de la stat, nici de la nimeni.
Sursa: Ne vorbeste parintele Cleopa, Editura Manastirea Sihastria, Vol.7, p.136-138
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005325 (s)